zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
Amerikában már majd' 16 éve működik a Lennon Educational Tour Bus, most Európában is megvalósult a nonprofit mobil stúdió.

httpwww.lennonbus.orgpressJLETB_600.jpg

 

A John Lennon Educational Tour Bus egy nonprofit, csúcstechnológiát képviselő mobil stúdió, ami leginkább egy turnébuszhoz hasonlítható. A buszon három korszerű audió, és HD videó stúdió kapott helyet. A jármű álló helyzetben színpaddá alakítható. A kezdeményezés több mint 15 éve indult Amerikában és azóta is óriási sikerrel működik.

 

inside600.jpg

 

Az amerikai busz belő részlete

 

 

A hatalmas amerikai sikert követően a Lennon Educational Tour Bus projekt átkerült Európába is, ahol kontinensszerte elérhető közelségbe hozza az általános- közép- és főiskolás fiataloknak a digitális média
(audió/videó) készítés lehetőségét.

 

NBV518a7bb1cb41b_640_360.jpg

 

Az európai Lennon Educational Tour Bus

 

A Lennon Educational Tour Bus hivatalos európai bemutató ceremóniája, melyen Yoko Ono is részt vett, május 8-án Liverpoolban volt. Az európai turné június 14-én Londonban indul a Yoko Ono's Meltdown Fesztiválon. Azt még nem tudni, hogy az immár 80 éves Yoko Ono is fellép-e a rendezvényen.

 

A 12 méter hosszú, Merecedes Benz alvázra épült buszon tetőterasz is van, és további három külső elemmel kibővítve a 2,5 m széles jármű álló helyzetben 4,5 m szélesre bővíthető.

 

Az amerikai Lennon Buszhoz hasonlóan az európaiban is két digitális stúdió és egy akusztikusan szeparált helység kapott helyet. A három tér egybenyitható és így egy nagy stúdió is kialakítható. A fedélzeten természetesen a popzenéhez szükséges minden hagyományos hangszer is megtalálható és három magasan kvalifikált hangmérnök segíti a fiatalok munkáját, tanulását.

 

 

genelec_8240a_350.jpg

 

 

Ahogyan számos más szponzor, – az Apple, a Sony, az Avid vagy a Roland – a Genelec is csúcstechnológiát képviselő berendezésekkel járult hozzá a Lennon Busz létrejöttéhez. Jeff Sobel a mobil stúdiók főmérnöke és tervezője a következőket mondta: „Természetesen nagyon örülünk, hogy Genelec stúdió monitorok vannak a Lennon Buszon, minthogy a Genelec egy olyan standard, amelyhez minden más stúdió monitort viszonyítanak. A legnagyszerűbb az egészben, hogy a fiatalok a legjobb minőségű berendezéseken tanulhatnak a kezdetektől fogva. Biztos vagyok benne, hogy a Genelec monitorok segítségével kialakul bennük az igény, hogy meghallják a részleteket és a finomságokat felvételeikben."

 

 

 

A buszon mindkét stúdió komplett 5.1 surround rendszerrel van felszerelve, amely öt 8240A monitorból és egy 7260A mélynyomóból áll. A 8240A két erősítős, két utas, DSP hangfal, amely tökéletes pontossággal és hitelességgel szólaltatja meg a hangot. Ez a sokkal nagyobb rendszerekhez is hasonlítható hangsugárzó, ideális olyan felhasználási helyeken, mint pl. a Lennon Busz, ahol szükség van széles frekvenciás hangvisszaadásra, de korlátozott a rendelkezésre álló hely. A stúdió monitor rendszer mellett a hallgatók rendelkezésére áll még két nagyobb 8050A hangfal IsoPod™ állványokkal kiegészítve, kültéri használatra.

 

 

John-Lennon-Ed-Bus_resize.jpg

 

Az alábbi videón jól látható, hogy az utazás közben 2,5 m széles busz álló helyzetben mindkét oldalon 1 méterrel szélesebb, un. triple slide konstrukció.

Az európai útvonalterv és interaktív térkép a www.lennonbus.org oldalon található.