zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
'De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans Of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ.'

Mark-Knopfler_resize.jpg

 

Mark Knopfler, a többszörös Grammy díjas valamikori Dire Straits frontember, európai turnéja során június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. A turné eredetileg 25 ország 72 városát érintette volna, azonban Knopfler a moszkvai és szentpétervári koncertjeit lemondta. Döntését az orosz hatóságok az Amnesty International és a Human Rights Watch emberjogi szervezetek irányában tanúsított magatartásával indokolta.

 

A megmaradt 70 koncert sem kevés, tekintve, hogy a turné április 25-én Bukarestben kezdődött és július 31-én, a spanyol tengerparton ér véget, vagyis a 64 éves gitáros ez idő alatt majdnem mindennap koncertezik. A londoni Royal Albert Hall-ban hat egymást követő napon ad koncertet.

 

Knopfler ezen a turnén a nyolcadik szóló albumát, a Privateering-et népszerűsíti, amely nem kevesebb, mint húsz dalt tartalmaz és 8 féle formátumban kapható, közöttük dupla bakelit lemezen is.

 

Privateering by Mark Knopfler.JPG

 

Knopfler a Dires Straits megszűnése óta érezhetően a country, a folk, és a blues irányába fordult, persze ezt is a maga módján műveli. Szólólemezein hangja szebben, teltebben szól, mint valaha, briliáns és egyedi gitárjátéka semmit nem kopott. A mostani turné eddigi koncertjeinek setlist-jét nézve, azoknak a koncertlátogatóknak sem kell csalódniuk, akiknek a régi Dire Straits dalok harmóniagazdagsága, hangszerelési megoldásai, simogató, vagy mindent elsöprő dinamikája a felülmúlhatatlan kategóriába tartoznak, és Mark Knopfler munkásságának csúcsát jelentik.

 

mark-knopfler-corbis-640-80_resize.jpg

 

A Romeo and Juliet, a Telegraph Road, a Brothers in Arms, a Going Home (Local Hero film téma) és a Sultans of Swing feltehetően mindenhol el fog hangzani.

 

Ide kívánkozik egy idézet Knopflertől:

 

„A régi Dire Straits dalok útjelzőként is szolgálnak sok ember életében. Nyilvánvalóan egy kicsit másképp játszom őket most, mint akkor, így marad értelme számomra és így tudnak életben maradni a koncerteken is, hogy ne váljunk egy rossz paródiává. De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans Of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ. Szeretem ezeket a régebbi dalokat is játszani, én írtam őket az emberek meg szeretik hallani – ez ennyire egyszerű.”

 

 

 

 Ujjgyakorlat 9:29-nél. És ami előtte van?

 

http://www.markknopfler.com/tour/