zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek

Sòlkym, azaz Jacsó Miklós főleg instrumentális, félig élő - félig elektronikus zenét játszik, az ötleteit maga rögzíti és keveri.

 

Képernyőfotó 2021-05-06 - 9.00.11 700x.jpg

 


Tavaly nyáron debütált Sòlkym első ötszámos kislemeze, az S is for Sòlkym, most pedig itt van a felvezető szám a hamarosan megjelenő új minialbumhoz. „Míg a bemutatkozó EP-n közreműködtek felkért zenészek, az új anyagon minden hangszeren én játszottam, igazi egyszemélyes munka lett, amit nagyon élveztem, de a végére szabályosan kezdtem beleőrülni. Egyedül a végső master készült egy németországi stúdióban – mesélte Miki.

Az első dal a Project Plowshare (Nuclear Funk) igazi koncertszám, döngölő szinti-basszussal és stadion gitárokkal, valamint egy furcsa hangmintával.

 

Solkym-FF-01-medium 700x.jpg

 


„Valamikor rácsúsztam arra, hogy Teller Ede interjúkat és előadásokat nézegessek a YouTube-on. Hogy ez pontosan honnan jött, már magam sem tudom, talán Vonnegut Macskabölcsőjétől indultam el, amiben egy bizonyos Dr. Felix Hoenikker az egyik fő karakter, akit az »atombomba atyjának« nevez az író. Bár a karaktert nem Teller Edéről formázta, de ő valóban a »hidrogénbomba« atyja volt. Ellentmondásos személy, zseni, mégis megállja valahol a helyét az a kijelentés, hogy »a világ jobb hely lett volna nélküle«. Amikor ráleltem egy fekete-fehér interjúra, amiben a Project Plowshare (vagy Operation Plowshare) tesztek a téma, tudtam, hogy ebből a beszélgetésből szeretnék majd részleteket felhasználni az új számomhoz. Nukleáris robbanásokkal szerettek volna csatornákat és egyéb nagyobb földmunkákat végezni. Találtam egy filmet a témában, ami szintén lenyűgözött, olyan mintha egy LSD trip lenne az egész, ebből vágtam össze a videót” – folytatta Miki.

 

 

 

 

Az új EP PNEs (Peaceful Nuclear Explosions) címmel fog nemsokára megjelenni és a tervek szerint hamar fogja követni a párja is, mindkét anyag borítóján Tóth Bátor festményei láthatók. Emellett a PLUTO Sound kiadó következő válogatásán is szerepel majd egy eddig még nem hallott dal, a Negative Hallucinations

 

„Pozitívan tekintek a következő időszakra, ha jól mennek a dolgok, szeretném az anyag élőzenekaros verzióját is összerakni és kollaborálni is másokkal."

 

Bár a koncertes bemutatkozás eddig elmaradt, Miki az elmúlt évben sem unatkozott, György Imrével, az Imre Fia Imre frontemberével, akivel ősrégi barátok, tavaly elindították a FELÜTÉS Zenei Podcastot, melyben hetente beszélgetnek számukra és kulturális szempontból fontos lemezekről és azok hátteréről, személyes történetekkel kiegészítve mutatják be a nagyhatású, kultikussá vált kedvenc albumaikat.

https://www.facebook.com/solkymmusic
https://www.solkym.net