zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek

Megjelent a Konyha zenekar ötödik albuma. A lemez – akárcsak borítója – színes kaleidoszkóp, amibe sok minden belefér a 70-es évek funkjától a 90-es évek rockzenéjén át a legmodernebb hangzásjegyekig.

konyha-sajtofoto 700x.jpg

 

 

A Konyha az LGT által teremtett legszebb hazai popzenei hagyomány XXI. századi zászlóvivője: a szerethető dalokat kiemelkedő hangszeres zenészek adják elő, akik olyan sorokat énekelnek, amelyek személyesek, mégis mindenki számára meghagyják a helyet a saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget.

 

Szepesi Mátyás korábban is sokat dicsért szövegeinek érzékenységét az állandó alkotótárs Subicz Gábor sziporkázó fúvós- és vonóshangszerelései domborítják ki még jobban. Bár a csapat 2019-ben jutott el a szélesebb közönségsikerig Százszor visszajátszott című dalával – 11 millió YouTube lejátszás a mai napig –, tavaly ünnepelte volna tizedik születésnapját. Fél év csúszással ugyan, de most ők ajándékozzák meg közönségüket egy tartalmas lemezzel, amelynek CD változatára sokak kérésére a Fábián Juli emlékére írt Földrevaló című dal Allstar verziója is felkerül, „ráadás” dalként.

 


 


 

„Nem változol, csak azt hiszed”

 

A Konyha ötödik albuma a számmisztika és az időutazás jegyében fogant: az első öt dal öt évtizedet fog át zeneileg, a 70-es évek funkjától (San Francisco), a 80-as évek szinti-szőnyegén táncoló szomorú-diszkóján és a 90-es évek elektronikájával kacérkodó rockzenéjén keresztül jut el a mai, modern popzenéig.

 

„Tavaly szeptemberben, a második hullám indulásakor lemondtuk a koncertjeinket, mindenki bezárkózott amennyire tudott és otthonról küldözgettük egymásnak a dalötleteket” – mesélte az elmúlt fél évről Szepesi Mátyás frontember. „Nagyon gyorsan összeálltak a dalok, novemberben a stúdióban találkoztunk két hónap után először. Februárig csiszolgattuk a felvett anyagot, közben Subicz Gábor öt dalra készített fúvós- és vonós-hangszereléseket, amiket egy nap alatt fel is vettünk a Pannónia Stúdióban.”

 

 

 

 

 

A lemez felvonultatja az elmúlt másfél év már megjelent dalait is (Napjaink lapjai, Még csak szavak, Mindig idebent, Mire vársz?), ezek producere Toldi Miklós – ahogyan a már említett Százszor visszajátszott című slágeré is. A többi dal produkciós munkáit azonban nem bízták külső fülre, a csapat basszusgitárosa, Haller Dániel végezte a keverést, hatalmas türelemmel és odaadással, Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masteringje pedig tökéletesen fésülte össze a két alkotó munkájának hangképét. Nagyon sokszínű, eleven anyag született a rendhagyó „kétproduceres” felállásból olyan dalokkal, amikhez hasonlót sem csinált még soha a korábban is sokat kísérletező zenekar: a budapesti háztetők fölött éneklő gospel-kórustól a San Fransisco utcáin kergetőző Ford Mustangokig bezárólag rengeteg hangulatot érintenek, hol modernebb, hol inkább vintage hangképpel megtámogatva.

 


 „Kinyújtott kézzel öleld magadhoz ezt a világot, amíg így szeret”

 

Bár a Százszor visszajátszott sikere elismert (a Dal 2019 legjobb dalszövege, az Év Szövegírója Petőfi Zenei Díj) és keresett szövegíróvá tette Szepesit (legfrissebb külsős munkái: Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, de ő írta a Swing Á La Djangó a Dal 2021 döntőjéig menetelő Maradok c. dalának sorait is), a dalszövegek megszületését mégis komoly szemléletváltás előzte meg.

 

„Nem tudom kétszer leírni ugyanazt a sort, nem szeretem elkoptatni a képeimet. Minden lemezen szeretnék újat adni, ami bizonyos albumok előtt korábban stresszes helyzeteket szült, mert azt éreztem, hogy újra kell tanulnom a szövegírást, lecserélni a meglévő eszköztárat, nem bíztam abban, hogy a korábban bejárt utakon találok még új gondolatokat” – mesélt az alkotás nehézségeiről Szepesi. „Egy véletlen lehetőség volt, ami átlendített ezen: egy pályázati kiírásnak köszönhetően tető alá hoztunk egy beszélgetés-sorozatot dalszövegírókkal. Rengeteget tanultam ezekből a nyilvános gondolat-cserékből, önbizalmat adott, hogy műfajtól függetlenül mindannyian hasonló akadályokkal szembesülünk, de ezek kellő alázattal leküzdhetők. Köszönet innen is Beck Zolinak, Fluornak, Lázár Domokosnak, Bodor Áronnak, Molnár Tominak és Caramelnek!”

 

 

500x500 K cover.jpg

 

 

„Lehetetlen letehetetlen könyv”

 

A lemez sokszínű, pszichedelikus borítója különleges vizuális játék, igazából egy mozaik: Balázs Soma minden egyes dalhoz külön animációt készített, ezek harangozták be az albumot a csapat közösségi média felületein, ezek elemeiből állt össze a lemezborító.

 

Az albumhoz rendhagyó módon egy dalok által inspirált novella-füzér is készült Haász János tollából. A novellafüzér linkje: http://www.szifonline.hu/szepirodalom/proza/2550-kepzelt-riport-hogy-fesztival-volt-konyha-5-lemezpremier-2021-05-01


Az album meghallgatható az alábbi felületeken:

YouTube

Spotify

Apple Music

Deezer

 

KONYHA web: www.konyhank.hu

KONYHA Facebook: https://www.facebook.com/konyhank

KONYHA Instagram: https://www.instagram.com/konyhank/

KONYHA YouTube: https://www.youtube.com/konyhazene