zenesz_logo.png



A gyenge és erős dichotómia helytelenségéről, a szabad választás lehetőségéről és a karma elkerülhetetlenségéről írt dalt a budapesti Udvarias Idegenek. A dalhoz karanténklip is készült, amelyet a zenekar 2021. március 14-én tett közzé YouTube-csatornáján.

UI700x.jpg

 


Karma című dalhoz készült videó főszereplője az immár negyvenes éveiben járó, nagyétkű Pac-Man. A közismert labirintusjáték tökéletesen leképezi az emberi létezést, annak küzdelmes voltát: akárcsak a sárga csupaszáj figura, mi magunk is keretek közé vagyunk zárva és a társadalmi elvárások, körülmények arra kényszerítenek bennünket, hogy jó pontokat gyűjtsünk, ezzel pedig az aktuális következő szintre jussunk. Közben folyamatosan a sarkunkban loholnak a mumusaink – egyiket-másikat ugyan legyűrhetjük, felzabálhatjuk, de folytonosan újratermelődnek. És jellemzően későn jövünk rá, hogy a jutalompontok és a mumusok bűvöletében, a tőlük való félelemben telt el az életünk.

 

 

 

 

Ezt a gondolatkört egészíti ki az Udvarias Idegenek egyik legújabb szerzeményének szövege is, egyúttal kimondja, hogy teljesen felesleges minden olyan igyekezet, amivel elviselhetőbbé kívánjuk tenni a vég(zet)et; az öröklétre pályázni pedig egyenesen nevetséges. A dal a gyenge és erős dichotómia helytelenségére hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést: ugyan miért ne lehetnénk néha gyengék, ha úgy tartja a kedvünk? Miért nem hagyjuk végre magunk mögött a mások által kiszabott szűkös kereteket? Mikor léphet ki Pac-Man a labirintusából, mikor ugorhat végre le a képernyőről?

 

 

https://www.facebook.com/udvariasidegenek