zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
A Djabe zenekar egyik legsikeresebb albumát jelentette meg 2012 novemberében Down And Up címmel. A Djabe 2013 nyarán az Egyesült Államokban, Kanadában, és még számos európai országban mutatja be új lemezét. A koncertsorozat nyitányaként június 20-án Budapesten, a Columbus hajón hallható a Djabe.

Djabe_Down_and_CDborito_600.jpg

 

 

A Djabe zenekar egyik legsikeresebb albumát jelentette meg 2012 novemberében Down And Up címmel. A lemezt mind a kritika, mind a közönség kitűnően fogadta horvátországi, romániai és magyarországi bemutatói során.  A Djabe a kiadványt Budapesten 2012 novemberében az IBS színpadán, 2013 márciusában 5.1-es hangzásban pedig a Petőfi Csarnokban mutatta be.

 

djabe_live_4_600.jpg

 

A nem mindennapi koncertről a mértékadó JazzMa honlap így számolt be: „Igazán különleges élményben lehetett része azoknak a zenebarátoknak, akik ellátogattak a koncertre, hiszen a Djabe-től már megszokott, minden részletre kiterjedő profizmus jellemezte a nagyszerű estét. Az 5.1-es Surrond hangzás újszerű élményként hatott, rengeteg finomságot emelt ki a muzsikából. Ehhez járult még a fénytechnika és a vizuál, több kamera dolgozott, tehát minden adva volt, hogy a világszínvonalú színpad- és hangtechnikának a Djabe világszínvonalú produkcióval adjon értelmet. Az utolsó ráadást követően senkiben nem maradt kétség: ez így is történt. A koncerten a teljes „Down and Up” lemez felcsendült elejétől a végéig. Az este fényét két vendégmuzsikus emelte: John Nugent szaxofonos egyenesen New Yorkból, és a Mezzoforte dobosa, Gulli Briem. A különböző karakterű darabok bonyolult, sok esetben két vagy három hangszer által játszott unisono témákon alapultak, bevezetésként az improvizációkhoz. A középpontban Barabás Tamás basszusgitáros állt, az ő szerzői és hangszerelői munkája határozta meg az új lemezt. Az „Almi&Kitti” című nótában kislányai is megjelentek a kivetítőn, mivel róluk és nekik szólt a kompozíció, aztán pedig finom szleppelésekkel fűszerezett szólójával bizonyította, miért olyan elismert a szakmában. Kovács Ferenc védjegynek számító hegedűjátéka egy kicsit háttérbe szorult, csak néhány számban volt hallható, például a népzenei hangzásvilágú „Dark Soup” című dalban, amiben énekelt is. Égerházi Attila töltötte be a konferanszié szerepét, gitárjátéka finoman illeszkedett a komplex zenei szövetbe. Kovács Zoltán billentyűs virtuozitása, száguldó szólói, a nyolcvanas éveket idéző szintetizátor-hangzása összetéveszthetetlenek. Banai Szilárd pedig pontos, precíz dobolással és sok összetett ritmussal tette hozzá a maga részét a Djabe semmihez sem hasonlítható produkciójához. Kiemelkedő volt még a címadó darab, valamint a „No Chance for Dance” és a „Hills of the Valley” című számok.”

 

djabe_neworleansclub_2005_600.jpg

 

A Djabe 2013 nyarán az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Olaszországban és Csehországban is bemutatja az új lemezt. A koncertsorozat nyitányaként, hangolódva a külföldi fesztiválokra, Budapesten a Columbus hajón rendeznek nyári turné nyitó koncertet június 20-án, este 8 órától. A koncerten ezúttal vendégzenész nem lép fel, hiszen a turné első felében Észak-Amerikában kizárólag a Djabe-t láthatjuk a színpadon. A koncertek későbbi magyarországi és európai folytatásában viszont csatlakozik a zenekarhoz Gulli Briem, a Mezzoforte dobosa.

 

Jegyár: 2800 Ft

A jegyet 500 Ft értékben beszámítjuk a helyszínen vásárolt Gramy Records kiadványok árába.

 

http://www.djabe.hu

http://www.djabe.hu/sajtoszoba.html