zenesz_logo.png



Szimbolikusnak is tekinthető hét év hallgatás után egy, az ébredés küzdelmeiről szóló álomszerű, önreflektív dallal tér vissza a zenei élet fősodrába Hajós Kristóf.

HK 700x.jpg

 


A kultikus The Unbending Trees néhány éve Hollandiába költözött énekes-szövegírójának visszatérő, Bitterfly című dalához egy Rotterdamban forgatott videoklip is készült. A Klinik gondozásában megjelent új szám egyúttal az előfutára is Kristóf októberben megjelenő új lemezének, amely kilép a The Unbending Trees zongorás hangzásából, de annak alapvető értékeit megtartva viszi tovább az elegáns, akusztikus, csendes kamara-balladai zenei világot.

 

„A Bitterfly az ébredés küzdelméről szól mind szó szerint, mind költői értelemben: rengeteg energiámba került eljutni az életben oda, ahol most vagyok, különösen az elindulás volt nehéz. A dal egyúttal egy romantikus tisztelgés egyik szerelmem, a kávé előtt” – mondja új daláról Hajós Kristóf. A Bitterfly zenéjét a Heaven Street Seven egykori basszusgitárosa, Németh Róbert szerezte; egyúttal ő volt az is, aki Kristófot a zenei élet fősodrába való visszatérésre rábeszélte.

 

 

 

 

A Havasi Balázzsal közösen alapított Unbending Trees 2014 óta nem jelentkezik új felvételekkel. Az azóta eltelt időben Hajós Kristóf Péterfy Bori lemezeire ír dalszövegeket, előadóként azonban nem volt aktív. Három éve Hollandiába költözött, élete új helyszíne előtti főhajtásként a számot holland nyelven is felvette. (Holland dalszöveg: Martijn van Ooststroom.) A Bitterfly / Vleugellam így egy twin single-ként jelenik most meg. A dal álomszerű hangulatát tökéletesen tükröző videó is Hollandiában készült: a klipet Maxim Lambers holland experimentális művész nagyrészt a rotterdami utcákon forgatta.

 

 „A világ sok szempontból beszűkült és ki is tágult. Ebben a zsugorodott univerzumban a mindennapos dolgaink felnagyítódnak és elkerülhetetlenné válik saját magunk vizsgálata. A szólóanyag az alvás és az álmatlanság tematikáját járja majd körül, szimbolizálva az elmúlt évek előadói téli álmát is. Egyszerű dalok lesznek hétköznapi érzésekről, hétköznapi nyelven” – mondta el a várhatóan ez év októberében megjelenő lemezről a szövegíró Kristóf, aki Németh Róbert dalszerzővel és Lázár Domokos producerrel (Esti Kornél) dolgozik együtt a dalokon. Az album Magyarországon a budapesti indie label Klinik gondozásában jelenik majd meg. 

 

 

Hajós Kristóf – Vleugellam (official audio) |youtube.com/watch?v=xZHH3VIOJmM

Hajós Kristóf – Bitterfly streaming | kliniklabel.com/bitterfly

Hajós Kristóf Facebook | facebook.com/kristofhajosofficial

Hajós Kristóf Instagram | instagram.com/kristof.hajos

 

Fotó | Isa de Jong