zenesz_logo.png



A Hallgató egy izgalmas, megható lemez gyászról és transzcendenciáról, amely megkoronázza Snétberger Ferenc és a Keller Quartet eddigi közös munkáját.

SnĂŠtbergee_Keller 700x.jpg

 

A Zeneakadémián felvett koncertlemez Kleb Attila fotóival jelenik meg a legendás ECM kiadó gondozásában, itthon a Hangvető terjesztésében.

 

Snétberger Ferenc, a világhírű magyar gitáros, és a Keller Quartet vonósnégyes közös játékában olyan szerzők műveit hallhatjuk kibontakozni, mint Snétberger, Sosztakovics, John Dowland, vagy Samuel Barber. A koncert programjában kifinomult érzelmek és határozott tematika érezhető: helyet kap a gyász és az öröm, a roma holokauszt és a háború vesztesége, de a hit és a remény is. Bár Keller András és Snétberger Ferenc már több ízben adtak közös koncertet, a Hallgató a két művész közreműködésének első lemezen is megörökített lenyomata.

 

Hallgató – az album címadója egy mély fájdalmat megéneklő roma zenei műfaj, amely személyes fontossággal bír Snétberger Ferenc életében: A lemezt nyitó Népem emlékére című saját művét 1994-ben nagyzenekarra írta. A roma holokausztot megidéző darab ötletadója Simon Knoll izraeli zeneszerző volt, az ő inspirációja nyomán látogatott el Snétberger Buchenwaldba, az egykori koncentrációs táborba.

 

 

cover 500x.jpg

 

Borító fotó: Kleb Attila

 

„Knoll szeretett volna egy közös lemezt zsidó, indián, roma és örmény zeneszerzők műveivel, ez végül nem valósult meg, de én közben megírtam a saját részemet. A kiinduló, népdalszerű motívumot gyerekkoromban hallottam a nagymamámtól, ebből alakult ki a háromtételes darab. Nagyon sokáig, legalább két évig tartott, amíg elkészültem vele, Szakcsi Lakatos Béla is segített, ő hangszerelte. Alapvetően improvizációra épül” – mondta el Snétberger Ferenc az MTI-nek.

 

Ennek a darabnak a nyitányát hívta Hallgatónak. A darabot a roma holokausztban üldöztetett és meggyilkolt felmenőinek ajánlja – édesanyja roma, édesapja pedig szintó, azaz német cigány származású volt. De a Népem emlékére több, mint zenébe öntött fájdalom: egyszerre gyászos és örömteli, az ellenállás, kitartás és felszabadulás megünneplése. A gitár és a vonósok életigenlő játékához Lázár Gyula nagybőgős is csatlakozik.

 

 

SnetbergerFerencKellerQuartet 700x.jpg

 

Fotó: Kleb Attila

 

A Népem emlékére adta az ötletet a vonósnégyessel való közös munkára is. „A darabot 1994-95-ben írtam, az elmúlt negyedszázad során többször előadtam különböző nagyzenekarokkal, 2000-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Markus Stockhausennel közös lemezen meg is jelent. Amikor a Concerto Budapesttel koncerteztem, eszembe jutott, milyen jó lenne kvartettel is kipróbálni” – mondta Snétberger az MTI-nek. Választása Keller András hegedűművészre esett, aki már 2003-ban vezényelte a Népem emlékére darabot Olaszországban.

 

 

 

SnĂŠtberger portrĂŠ 700x.jpg

 

Snétberger Ferenc 1957-ben született Salgótarjánban. Tizenhárom éves korában kezdett el klasszikus gitáron játszani, majd 1981-ig a Bartók Béla Konzervatórium diákja volt. Azóta szólókoncerteket ad, számtalan zenésszel működött együtt a világ minden tájáról. 2013-ban a német ECM kiadóhoz szerződött, az itt megjelent lemezei (In Concert, Titok, Hallgató) Magyarországon a Hangvető terjesztésében elérhetőek.

 

A Keller Quartet 1987-ben alakult a Zeneakadémián, Kurtág György pártfogásával. Musik für Streichinstrumente (Zene vonóshangszerekre) címmel Kurtág műveiből 1996-ban adtak ki először lemezt az ECM-nél, majd röviddel ezután megjelentek Bach Die Kunst der Füge (A fúga művészete) művében tett utazásaik is. Legutóbbi, 2015-ös Cantante e Tranquillo lemezük Keller András és a Hallgatón is producerként közreműködő Manfred Eicher közös munkájának lenyomata.

 

A CD mellékletében Kleb Attila koncertfotói láthatóak, valamint Wolfgang Sander német és angol nyelvű köszöntőjét olvashatják.

 

 





Snétberger Ferenc: gitár
Keller Quartett: Keller András
Környei Zsófia: hegedű
Homoki Gábor: brácsa
Fenyő László: cselló
Lázár Gyula: nagybőgő
Producer: Manfred Eicher
Megjelenés 2021. február 12-én

 

Spotify

Tidal

Deezer

Lemezvásárlás: http://hangveto.hu/lemezeink/

 

https://www.facebook.com/Snetberger

https://www.snetberger.com/

Címlapfotó: Raffay Zsófi