zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek

Az Egyesült Királyság három úttörő művésze, FKA twigs, Headie One és Fred again.. egyesítették erőiket, hogy megalkossák a Don't Judge Me című dalt.

TWIGS_ED_Shot_02_0002_F2 700x.jpg

 

 

FKA twigs

 

A track eredetileg az utóbbi két előadó GANG című mixtape-jén szerepelt egy rövidebb verzióban, melyben szintén közreműködött FKA twigs is. A nemrég megjelent, kibővített kiadáshoz egy jelentőségteljes klip is készült Emmanuel Adjei rendezésében, akinek munkássága többek között Beyoncé, Madonna és Sevdalisa tetszését is elnyerte már.

A videó a FARFETCH globális divatplatform támogatásával született meg, és címéhez hűen egy nyomatékos kommentár arról, hogy milyen is az élet a mai világban színesbőrű brit állampolgárként. Ennek megfelelően eklektikus és izgalmas szereplőgárdát vonultat fel: FKA twigs és Headie One mellett feltűnik benne Solomon O.B költő és Black Lives Matter-aktivista, Reni Eddo-Lodge író, Lisa Elde táncos és énekesnő, Nicole Crentsil mentálhigiéné szakember, Efua Baker fitneszszakértő és edző, Mahlon Romeo focista, Munroe Bergdorf aktivista és modell, Danto Earth modell és Clara Amfo rádiós személyiség is.

 

 

FKA Twigs Portraits2_4_Headie_One_credit_Adama_Jalloh_700x.jpg

 

 

Headie One - Fotó: Adama Jalloh

 

 

A klip és a dal mondanivalója egyaránt az, hogy noha minden egyén tapasztalata más és más, mindannyian egy láthatatlan elnyomó ellen küzdenek – amelyet a kulturális, rendszerszintű és strukturális előítéletek terjesztenek – és amelyet gyakran nehéz meglátni, de még nehezebb leküzdeni. A videóban FKA twigs csak színesbőrű tervezők ruhadarabjait viseli, melyeket mind a FARFETCH biztosított.


A Don't Judge Me a londoni No Signal rádió adásában debütált, ahol FKA twigs és Emmanuel Adjei egy órát vendégeskedtek.


TWIGS_ED_Y 450x.jpg

 

 

„A láthatatlan elnyomó: valakinek a külseje alapján nem tudjuk megítélni, hogy az a személy megkülönböztet-e szín, nem, vallás vagy gender szerint másokat. A minket körülvevő emberek elnyomói legtöbbször láthatatlanok maradnak, amíg másokkal szembeni bántalmazásuk ki nem derül. Ez az egyik oka annak, hogy generációk óta olyan nehéz megküzdeni a diszkriminációval. Ki ellen kell küzdenie az áldozatnak, ha nem is tudja azonosítani az elkövetőt? Ebben az audiovizuális ’dokumentumban’ tanúi lehetünk, amint FKA twigs, Headie One és számtalan befolyásos színesbőrű brit személyiség felveszi a kesztyűt az ítélkezés és az elnyomás láthatatlan erői ellen. Az, hogy részben Kara Walker képzőművész óriási viktoriánus ihletésű szökőkútja – amely a rabszolgaság és a gyarmatosítás szomorú történetét ábrázolja –, a Fons Americanus szolgált a díszletünkként, kiemelt jelentőséggel bír. Így ez a fontos emlékmű egy újabb mélység- és jelentésréteget hoz létre egy láthatatlan, mégis megosztott történelem számára” – nyilatkozta a klip rendezője.

 

https://www.facebook.com/fkatwigs

https://www.facebook.com/officialheadieone