zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
2013. április 30-án Budapest is csatlakozik az International Jazz Day koncertsorozatához. A Backstage Pub-ban egy exkluzív koncert keretein belül fellép a magyar jazzélet számos kiválósága.

 

International_Jazz_Day600.jpg

 

2011 novemberében az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) április 30-át a Nemzetközi Jazz Napjává nyilvánította, ezzel kiemelve a jazz szerepét a nemzetközi diplomáciában. Az International Jazz Day vezetői jelenleg Irina Bokova, az UNESCO elnöke, valamint Herbie Hancock, aki jelenleg az UNESCO nagyköveteként a nemzetközi kulturális párbeszéd kialakításáért felel, eközben pedig a Thelonius Monk Jazz Egyetem igazgatói pozícióját is betölti. Ez az Egyetem bonyolította a 2012-ben elindult ünnepségsorozat tervezését, reklámozását és kivitelezését egyaránt.

 Az International Jazz Day összehozza a világ különböző pontjairól a szakköröket, iskolákat, művészeket, történészeket, egyetemistákat és a jazz rajongóit, hogy együtt ünnepeljék és ismerjék meg a jazz múltját, a jelenét és a jövőjét. Alapvető cél, hogy felhívjuk a figyelmet a nemzetközi párbeszéd és megértés fontosságára, ezzel megerősítve az egyes kultúrák együttműködését. Minden évben április 30-án ezzel a művészeti formával hirdetjük a békét, a párbeszédet, az önkifejezés szabadságát, a műfajok közötti egyenlőséget. Az International Jazz Day a csúcspontja a „Jazz hónapjának”, miszerint nemzetközi szinten a jazz műfajának áprilisban nagyobb figyelmet szentelünk.

 

2012-ben az UNESCO és az amerikai nagykövetségek világszerte rendezték meg az első International Jazz Day-t. Egyetemek, könyvtárak, iskolák, művelődési központok és zenei intézetek is részt vettek az eseménysorozatban koncertekkel, olvasói estekkel, szemináriumokkal, nyilvános jammeléssel, fotókiállításokkal, vetítésekkel. Ennek köszönhetően tavaly több, mint 1 milliárd emberhez jutott el a program!

 

 A Thelonious Monk Jazz Egyetem például három rendezvényt is tartott: egy egész napos ünnepséget Párizsban az UNESCO székházban, egy nagyszabású hajnali koncertet New Orleans-ben a Congo Square-en (a jazz szülőhelye), valamint aznap este egy másik hasonló méretűt New York-ban a General Assembly Hall-ban. A koncerteken részt vettek többek között: John Beasley, Tony Bennett, George Benson, Terence Blanchard, Richard Bona (Cameroon), Dee Dee Bridgewater, Candido, Teri Lyne Carrington, Ron Carter, Robert Cray, Jack DeJohnette, George Duke, Sheila E., Herbie Hancock, Antonio Hart, Jimmy Heath, Hiromi (Japán), Zakir Hussain (India), Chaka Khan, Angelique Kidjo (Benin), Lang Lang (Kína), Joe Lovano, Romero Lubambo (Brazília), Shankar Mahadevan (India), Ellis Marsalis, Wynton Marsalis, Hugh Masekela (Dél-Afrika), Christian McBride, Marcus Miller, Danilo Pérez (Panama), Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Treme Brass Band és Stevie Wonder. A műsorvezetők Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman és Quincy Jones voltak.

 

2013-ban az International Jazz Day házigazdája Isztambul lesz. A városban egész napos jazz rendezvénysorozatok, workshop-ok, szemináriumok, kerekasztal beszélgetések, filmvetítések és mesterkurzusok lesznek, amelyet prominens zenészek és tanárok tartanak. Az eseményeket a helyi és a nemzatközi televíziók is közvetítik. Az Egyetem és az UNESCO a jövőben tovább szeretné folytatni 195 tagállamában a jazz koncertek és a jazz oktatás népszerűsítését az International Jazz Day égisze alatt, bármely korosztályról is legyen szó.

 

 

jd_big_400.jpg

 

Idén először Budapest is bekapcsolódik a nemzetközi programsorozatba. A rendezvény felkerült az International Jazz Day hivatalos oldalára is, így Magyarországot ez a koncert képviseli a nemzetközi porondon. A Backstage Pub nevű koncerthelyen egy exkluzív koncert keretein belül fellép többek között Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Regály György, Horányi Sándor, Szende Gábor, Mohai Tamás, Dráb Károly és még sokan mások.

 

A koncert szakmai vezetője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének tanára, Regály György lesz. A koncert végén jam session lesz, ahol részt vehetnek a jelen lévő jazz zenészek. Az eseményről fotó, videó- és hangfelvétel is készül. A rendezvényen frontrendszerként a QSC KW sorozata lesz hallható, a keverést pedig Yamaha CL3-as digitális keverőpulton végzik majd. 
 

 

A belépés ingyenes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KWGroupStack.jpg A rendezvényen frontrendszerként a QSC KW sorozata lesz hallható

 

http://www.interton.hu/retail/