zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek

Az NKA Raktárplusz elnevezésű programjának a jazz területét érintő részeként a JazzArt Alapítvány pályázatának keretében, meghívásos alapon 22 magyar produkció, mintegy 140 hazai muzsikus részvételével valósulnak meg koncertfelvételek a közeljövőben a Budapest Jazz Clubban.

a-barabas-lorinc-quartet 700x.jpg

 

Barabás Lőrinc Quartet

 

 

Összesen 180 millió forint pályázati pénzzel támogatja az NKA alá tartozó Könnyűzene Kollégiuma a Raktárplusz elnevezésű koncertsorozatot, amelyet az A38 és a Budapest Jazz Club bonyolít le. Az NKA honlapjára feltöltött pályázati elbírálásból kiderül, hogy a Raktárplusz koncertsorozat megrendezésére, valamint a koncertek nyilvános terjesztésére az A38 133 millió, a Budapest Jazz Club pedig 47 millió forintot kapott.

 

Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mit takar a Raktárplusz koncertsorozat, de a névválasztás alapján valószínűsíthető, hogy ez a hazai zeneipar megsegítésére kitalált, de meglehetősen furcsán lebonyolított raktárkoncertek folytatása lehet. Magasan ez a két legnagyobb támogatási összeg. Ezen kívül 8 milliót kapott a Fonogram-díjátadó, 3 milliót a DJ Szövetség és 11 milliót a Kőbányai Zenei Stúdió. A teljes listát itt lehet elolvasni.

 

A telex.hu cikkének megjelenése után a Budapest Jazz Clubot üzemeltető Jazzart Közcélú Alapítvány elnöke, Susszer Zoltán az alábbi közleményt juttatta el a portálnak.

 

 

14._oldal_fusio 700x.jpg

 

Fusio Group

 

 

„A járványügyi helyzet kapcsán hozott kormányzati kárkompenzációs intézkedéseket a BJC részéről üdvözöljük, mind az NKA, az EMMI és a Főváros részéről is sok segítséget kaptunk a magunk, illetve ezen keresztül a magyar jazz-előadóművészet korlátozott működésének fenntartására. Az említett pályázati keret Budapest Jazz Club részére juttatott támogatásának célja tudomásom szerint kifejezetten a járványügyi helyzet miatt nehéz helyzetbe került jazz művészek kieső bevételeinek – nyilvánvalóan korlátozott mértékű – kompenzációja.

 

Mindez indokolja a megjelentek kiegészítését azzal, hogy a Budapest Jazz Club részére juttatott összeg 95%-a az előadóművészek, illetve a pályázatban előírt produkciók megvalósításához kapcsolódó költségek finanszírozását biztosítja, tehát átfolyik a klubon. A fennmaradó 5%, körülbelül 2.300.000 forint marad a Budapest Jazz Clubnál, amelyből a club a megvalósításhoz kapcsolódó szállítási és catering költségeket fedezi. Ezt egyébként jelen helyzetben nagyjából rendjén valónak tartjuk, azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez a támogatás a klubon csak átfut, tehát a jazz klub a megítélt összegnek csak elosztója.

Természetesen mindezt jó szívvel teszi a jazz műfaj előadóművészeinek irányába, ugyanakkor a támogatás a produkciók hátteréül szolgáló fenntartási üzemeltetés érdekében nem érvényesül. Ezt egyébként láthatólag a kulturális kormányzat és a főváros igyekszik más pályázatok formájában biztosítani, azonban ez a pályázat nem a kluboké, hanem ez előadóművészek és produkciók kárkompenzálásra szolgál.”

 

 

GyĂŠmĂĄnt BĂĄlint Trio 700x.jpg

 

Gyémánt Bálint Trio

 

 

Az NKA Raktárplusz elnevezésű programjának a jazz területét érintő részeként a JazzArt Alapítvány pályázatának keretében, meghívásos alapon 22 magyar produkció, mintegy 140 hazai muzsikus részvételével valósulnak meg koncertfelvételek a közeljövőben a Budapest Jazz Clubban.

 

 

SP Trio 700x.jpg


Sárik Péter Trio

 

A kiválasztás szempontjai elsősorban a sok éves egyenletes színvonalú és komoly nemzetközi referenciákkal rendelkező működés volt. A produkciók többsége saját, szerzői zenét játszik.

Bágyi Balázs New Quartet
Balázs Elemér Group
Barabás Lőrinc Quartet
Borbély Quartet feat. Gyárfás István
Budapest Jazz Orchestra
Budapest Ragtime Band
Dresch Quartet
European Mantra
Finucci Bros.
Fusio Group
Gyémánt Bálint Trio
Kaltenecker Trio
László Attila Band
Micheller Myrtill & Pintér Tibor
Miskolci Dixieland Band
Modern Art Orchestra
Molnár Dixieland
Oláh Kálmán Sextet
Sárik Péter Trio feat. Berki Tamás
Solati
Studio 11 feat. Póka, Temesi Szappanos
Szőke Nikoletta Quartet

 

Forrás: telex.hu, Magyar Jazz Szövetség