zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
A Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar. Itt a Nagy Diák Zenei Teszt!

proart-nagy-diak-zenei-teszt-promo-2 700x.jpg

 


Az elmaradt nyári fesztiválok idején zenei közvéleménykutatást tartott a 14 és 24 év közötti fiatalok körében a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete. A DUE a megkérdezettek zenei ízlésére volt kíváncsi, egészen pontosan arra, hogy milyen magyar zenei produkciókat ismernek és kedvelnek. A közel 500 résztvevő válaszából az derült ki, hogy a Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar Magyarországon a fiatalok körében. A kutatás eredményét is figyelembe veszi a 2020. november 16-án indult új országos online játék, a Nagy Diák Zenei Teszt.

 

A magyar zene és a zenekarok ismertségének és népszerűségének felméréséhez első körben egy szakmai grémiummal közösen kialakítottak egy 100-as toplistát hazai előadókról; YouTube nézettségi listákat, online boltok toplistáit, fesztiválok fellépői felhozatalát, lemezeladási listákat és rádiós játszási listákat alapul véve. Ezt a 100-as listát kérdőív formájában mutatták be a felmérésben részt vevő 14 és 24 év közötti fiataloknak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók szerint az előadók közül kik a legnépszerűbbek és a legismertebbek. Közel ötszázan töltötték ki a kérdőívet, eszerint sorrendben a Bagossy Brothers Company, a Quimby és Punnany Massif a legkedveltebb, míg a Tankcsapda, a Halott Pénz és a Wellhello a leghíresebb együttes.

 

 

Tankcsapda 700x.jpg

 

A kutatás eredményét alapul véve pedig egy edukatív online játékot indítottak november 16-án Nagy Diák Zenei Teszt néven. A teszt kérdéseit Szabó Tamás rádiós szerkesztő, Nagy Szabolcs kommunikációs szakember, a Hangfoglaló Program mentora, Kiss Gábor sound designer, illetve a ProArt munkatársai írták meg. A kérdéssor kitér többek közt könnyed zenei témákra, például honnan származik a Kowalsky meg a Vega neve, ki a Blahalouisiana énekesnője, mi Freddie polgári neve, és szerzői jogi kérdésekre is, mondjuk mikor nem kell egy DJ-nek jogdíjat fizetnie, mi a Fair Play üzenete, illetve mi a hangfelvétel-előállító szerepe a zeneiparban.

 

 

bagossy_brothers 700x.jpg

 

A tesztet bárki ingyenesen kitöltheti a nagydiakzeneiteszt.hu oldalon egészen 2021. április 16-ig, de a játék középdöntőjébe és a döntőjébe csak a 14 és 24 év közötti fiatalok legjobbjai kerülhetnek be. A finálé 2021. május 20-án lesz Budapesten, az Akvárium Klubban, ahol a győztes 300 ezer, a második helyezett 200 ezer, a harmadik helyezett pedig 100 ezer forint értékben kap telefont, fejhallgatót és hangszórót.

 

A Nagy Diák Zenei Teszt célja, hogy a magyar könnyűzene népszerűsítése mellett jogszerű zenefogyasztásra biztasson, megismertesse a szerzői jogok pozitív szerepét és jelentőségét, valamint azt, hogy ezek hogyan járulnak hozzá a szellemi termékek újratermeléséhez. A szervezők reményei szerint azon túl, hogy a magyar előadókat jobban megismerik, támogatják is őket azzal, hogy kevesebben töltenek le kalóz és nem legális forrásokból zenét, és inkább a legális csatornákon keresztül hallgatnak zenét.

 

A program fő támogatója a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért, s a projekt EU-s források bevonásával valósul meg.

 

 

NAGY DIÁK ZENEI TESZT

 

 

TOP 10 legismertebb előadó:

1. Tankcsapda (a megkérdezettek 98,3 százaléka ismeri)
2. Halott Pénz (97,4)
3. Wellhello (95,7)
4. Molnár Ferenc Caramel (95,3)
5. Rúzsa Magdi (94,9)
6. Ákos (93,6)
7. Edda Művek (92,4)
8. Csík Zenekar (92,3)
9. Kowalsky meg a Vega (93,2)
10. Majka & Curtis (93,0)

 

TOP 10 legkedveltebb előadó:

1. Bagossy Brothers Company (a megkérdezettek 51,3 százaléka kedveli)
2. Quimby (50,4)
3. Punnany Massif (48,7)
4. Tankcsapda (47,0)
5. Margaret Island (42,6)
6. Halott Pénz (42,1)
7. Kowalsky meg a Vega (40,0)
8. Follow The Flow (37,2)
9. Wellhello (36,8)
10. 30Y (35,9)