zenesz_logo.png



A 2019-ben formálódni kezdett TULPA (a képzelet által teremtett lény) idén, 2020 novemberében testet öltött.

Tulpa_01_BOB_7301 700x.jpg

 

 

2019-ben Győri Attila a Trick egykori gitáros-énekese egy olyan produkción kezdett gondolkodni, ahol a kreativitását főleg a hangszerelés, dalszerzés és a gitározás csatornáin valósíthatja meg. Megannyi motívummal és dalkezdeménnyel a fiókjában kereste ehhez társait.

 

A dobos személye nem volt kérdés, Jáger Zolival már jól összeszokott párost alkottak, lévén a Trick-kel két nagylemezt is közösen készítettek az évek során. Progresszív, vehemens, képzett basszusgitár kellett az előre elképzelt hangképbe, így merült fel a Fish! és a Storm The Studio jól ismert bőgősének, Binges Zsoltinak neve, aki az első elküldött vázlatok után rögtön igent mondott. Így elkezdődtek a jammelések, próbák, zajongások, és hamar kiderült, hogy megvan a kémia a trióban.

 

A frontember megtalálása nem volt egyszerű feladat, fél év keresés után végül az Ozone Mamát, a Superunknows-t, és a Random Tripet is erősítő Székely Marci lett a befutó negyedik tag, akinek motívumai, hangterjedelme és orgánuma tette véglegessé az akkor még kialakulóban lévő zenei atmoszférát.

 

A dalok próbáról próbára, nagy jammelések és nagy beszélgetések közepette formálódtak valami progresszív, itt-ott páratlan ütemmutatókkal bíró, olykor feszes, olykor lélegző és könnyed rockzenévé. Az első kiadvány felvételei 2020 júliusában, három nap alatt zajlottak a szegedi Miracle Sound stúdióban Vári Gábor vezetésével, aki nem csak hangmérnökként, de produceri minőségében is nagyban hozzájárult a végeredményhez.

 

 

 

 

„Gratulálunk, a The Hideaway c. dal olyan ízeket képvisel, ami a hazai rockzenében nem igen hallható! Abszolút világszínvonal…” – Zenész Magazin

 

A Tulpa nem szólókarrier, a szó legszorosabb értelmében közös gyermek, amibe minden tag a legjobbját teszi bele, s bár elég nagy a közös keresztmetszet, van némi különbség a tagok zenei megközelítésében, ami igazán érdekessé teszi a fúziót.

 

Olyan embereknek szólnak a dalok, akik igénylik a kiművelt, átgondolt, tudatosan letisztított, de ösztönös dolgokat. Akik szeretnek és tudnak „utazni” zenehallgatás közben, mindegy, hogy fókuszáltan szól, vagy csak a háttérben kíséri a hallgatót.

 

2020 novemberében elstartolt a zenekar az online térben. Mivel külön-külön is jól ismert zenészekről van szó, az első pillanattól fogva nagy figyelem övezi a bandát. Debütáló EP-jük a How To Create… Part One bemutatkozó dala a The Hideaway felülmúlta a srácok várakozásait a lejátszások tekintetében és a social media platformokon érkezett visszajelzések tekintetében is. Az első kiadvány öt dalt fog tartalmazni, melyeknek publikálása folyamatos és a „Part One” címke is sejtet valamit.

 

 

 

 

Mi is lehet a célja egy rock zenekarnak 2020-ban Magyarországon? Minőségi rockzenét készíteni és játszani, megszólítani minél több embert, amivel talán a közízlést is egy kicsit jobb irányba lehet terelni. És kitartani a pandémia idején és reménykedni, hogy mihamarabb véget ér ez az áldatlan állapot. Addig pedig publikálni a már meglévő anyagokat, tovább dolgozni új, már készülőben lévő dalokon és melegíteni a – reméljük minél hamarabb induló – koncertszezonra, hogy a Tulpa végre élőben is bemutatkozhasson a közönségnek.

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/music.tulpa

Instagram: https://www.instagram.com/tulpainsta/

YouTube: TulpaTV

 

Debütáló EP: Tulpa - How To Create... Part One

Kiadó: MMM Records

 

Fotó: bobal photography (https://www.facebook.com/bobalphotography)