zenesz_logo.png



A Hangfoglaló Program könnyűzene-történeti konferenciája 2020. november 17-én, a Budapest Music Centerben.

Leadfoto_Forras_Fortepan_Vova 700x.jpg


Fotó: Fortepan/Vova

 

„Káosz és zűrzavar” következett, vagy az „Álmodozások kora” köszöntött be a könnyűzenében a Kádár-korszak után? Miként lazultak a fékek a nyolcvanas években és hogyan rendeződtek át a pop- és rockzenében az erőviszonyok a harmadik köztársaság első évtizede alatt?

 

Milyen lokális válaszokhoz vezetett a monopol-struktúra felbomlása és hogyan tudtak hűek maradni magukhoz a megváltozott körülmények között a már beérkezett zenekarok? Mihez kezdtünk a szabadsággal? Kiköltöztek-e egyáltalán az agyunkból a kopasz cenzorok? NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferenciája a fentebbi kérdésekre a korszak főszereplőivel és kutatóival keres válaszokat.

 

A Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram tavalyi, A falak leomlanak című tanácskozása a rendszerváltozás és a könnyűzene összefüggéseire fókuszált. A 2020. november 17-én, a Budapest Music Centerben tartandó, online élőben követhető „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferencia alkalmával pedig az átmenet éveit vesszük górcső alá. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliumának megszűnésétől a magánkiadók tündöklését és bukását is magában foglaló rövid évtized talmi eufóriáját, az utolsó Németh-kormány, az Antall-, a Boross- és a Horn-kabinetek idejét, az új rendszer alapjainak lerakását a régi romjain.

 

Azt a folyamatot kívánjuk jobban érteni, amelynek során a monopol-struktúra repedései közé határtalan vállalkozókedv költözött. Szemügyre vesszük a sajtóviszonyok átrendeződését, de megvizsgáljuk a születő harmadik köztársaság kultúrpolitikájának legfontosabb irányait is. Kíváncsiak vagyunk rá, mi lett a hazai koncertéletet évtizedeken át szervező Országos Rendezőiroda örökségével, de nyomon követjük azt is, ahogy az Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött. A Komárom-Esztergom megyei, pécsi és soproni, valamint a debreceni, egri és szegedi körképekből pedig a lokális zenei színterek megküzdési stratégiáiba kaphatunk bepillantást, egyszersmind áttekinthetjük a vidék könnyűzenei életének friss áramlatait és törekvéseit is.

 

 

levai_balazs.jpg

 

Lévai Balázs

 

 

A tanácskozást egy pódiumbeszélgetés zárja. Lévai Balázs Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö tagját, Nagy Ferót, a Beatrice frontemberét és Németh Alajost, a Bikini basszusgitárosát faggatja majd arról, mit jelentettek számukra az átalakulás évei.

 

A konferenciát a vírushelyzetre való tekintettel szigorú szabályok betartása mellett, a Budapest Music Center könyvtárában rendezzük meg. A 10 órától kezdődő előadásokat, illetve a 18 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést a Volt egyszer egy beatkorszak, valamint a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán élőben közvetítjük. Az elhangzottakat a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján is elérhetővé tesszük. A referátumok leírt, bővített és lábjegyzetelt változatát kötet formájában tervezzük megjelentetni.

 

További részletek a tanácskozás eseményleírásában olvashatók.