zenesz_logo.png



Solymos Tóni. A közönség és a szakma csak így ismeri. 55 éve a színpadon, leginkább mindig vidám előadásmódjáról, táncos lábairól, és a ma is élő Express slágerekről beszélnek, és emlékeznek vele kapcsolatban az emberek.

IMG_0350 540x.jpg

 

 

Pedig ő gitáros. A „slágergyáros” Express zenekar ontotta a népszerű dalokat, melyekben a dallam, a vidám szöveg és a show lehetősége dominált. Ez nem rock-zene, ide nem kellettek nagy ívű gitárszólók.    

 

Így 70 után kiadott egy szóló nagylemezt. Ne keressék rajta a „Harmonikást”, ez egy instrumentális, hangszeres lemez. Gitár szólólemez, mely 12 dalával felölel több stílust, hangzást és hangulatot. Blues, funky, jazz-rock, ballada, latin-rock, soul – a sorrend nem engedi lankadni a figyelmet és a hangulatot, a többféle stílus meghatározza a lemez erényét: igazi szórakoztató zene. Solymos Tóni hangszerelései igényesek, helyenként meglepőek, eltérőek az egykori Express zenei világától. Tipikus gitáros munka, feszes ritmusok, kemény alapok, színes építkezések. A gitár főszerepe mellet lehetőséget adott a hangszeres szólisták improvizációira is.  A hangzásvilág modern, mai fül részére készült keverés, de a stúdió munka ellenére is,  a remek szólóknak köszönhetően maradt egy kis „dirty” jellege, egyes műfajoknak, (funky, blues) kimondottan árt a kínos sterilitás. A dalok válogatása is az előadó munkája. Négy Express dal újra feldolgozása, öt új saját, kimondottan gitárra írt dal, három népszerű énekes dalainak átdolgozása. (Vámosi János, Toldy Mária, Kökény Attila.)          

 

 

 

 

Kitűnő zenészeket válogatott maga mellé. Zongora és minden más billentyűs hangszer: Magyar Csaba (Express), basszusgitáron két nagyszerű zenész, Köpöncei Dani, az egyik legjobb fiatal basszeros, és az Európa-hírű művész: Lattmann Béla játszik. Dobol Szabó Ferenc (Apostol) – hozzá lehet igazítani a metronómokat. Bratka Borika alt-szaxofon, vitán felül Magyarország legjobb női szaxofonosa, trombitán Ducsai Szabolcs  (Studio 11) trombitaművész játszik. Meghívott zenészek szólóival gazdagított dalok: Én mindenkiben csalódtam: Kalmus Pál (Express) bariton szaxofon és Orosz Zoltán harmonikaművész. Kiemelkedőt nyújtott a Bumpy Flight című blues nótában Dandó Zolika gitáros, aki új ízeket csempészett a produkcióba, a gitár alapok és szólók pedig Solymos Tóni gitárjátékát dicsérik.    

 

Összegezve a hallgató egy hangulatos, zeneileg értékes szórakoztató gitárlemezt hallgathat, egy jó konyak, egy szivar, otthon halkan félhomályban vagy kocsiban jó hangosan, „over the limit”.

 

 

0001 550x.jpg

 

A zenésznek tavaly önéletrajzi könyve is megjelent, Hétköznapi regény címmel, de rövidebb írásai is olvashatók weboldalán.

 

https://solymostoni.hu/