zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
A folyamatos változás, a különböző nézőpontok megtalálásának fontossága ihlette a Nagy Emma Quintet új lemezének címét.

Nagy Enmma 550x.jpg


Fotó: Scholtz Kristóf

 

Az albumon kortárs jazz szerzemények hallhatók, melyekben hangsúlyos szerepet kapnak a kompozíciók, helyenként rendhagyó formákkal. A lemezbemutató koncert október 27-én lesz az Opus Jazz Clubban.

 

Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást. A Nagy Emma Quintet új albuma egy letisztult zenei világot mutat be, melyben egyszerre érződik a huszadik századi jazz hagyománya és napjaink zenei világa. A címadó Low Frequency Oscillator egy, az elektronikus zenében használatos jelforrás, amivel bizonyos paraméterek értékét lehet automatizálva változtatni.  A lemezre a zenekar összes tagja szerzett zenét, a szövegeket nagyrészt Emma bátyja, Mohó-Nagy Gergő jegyzi.

 

A dalok próbáról próbára nyerték el végleges formájukat. „Nem volt különösebb koncepció a lemez mögött. Ahogy készültünk a felvételre, egymás után jöttek a szerzemények, és végül a nagyon különböző dalok összeálltak egy nagy képpé, és kialakították a lemez egységes arculatát. A szerzeményekben a mai mainstream jazznél hangsúlyosabb szerepet kapnak a kompozíciók, a rendhagyó formák, valamint a dal műfajának egyszerű eszközeiből való építkezés is. Vannak olyan számok, ahol azonban egyértelmű hatások is tetten érhetők: az I'm Alone egyértelműen Pat Metheny hatást mutat, az I Will egy pozsonyi Jim Black koncert után született, a Modern Happy témája pedig a mai jazzgitárosok stílusára reflektál. Az album fele olyan dalokból áll, amikben nincs improvizáció. Ezek kötöttségük miatt mutathatnak klasszikus zenei hatásokat” – meséli Nagy Emma.

 

 

 


A Batók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó Set to Face is abban az évben jelent meg. Második nagylemezük, a 2020 nyarán rögzített LFO (Low Frequency Oscillator) letisztult zenei világot mutat. A lemezbemutató koncertet október 27-én tartják az Opus Jazz Clubban. Míg a lemezen a jelenleg külföldön tartózkodó Tálas Áron zongorázik, a koncerten Oláh Krisztiánt hallhatjuk, szaxofonon Mester Dániel az együttes vendége.

 

Nagy Emma Quintet: Low Frequency Oscillator: https://ampl.ink/2L4Zl

Spotify: https://open.spotify.com/album/3JyDACGXH4oBJcvYEk41Xd?si=pFz-OnmdREOesa5ub6pC_A&utm_source=copy-link

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/324294192247724

 

Nagy Emma Quintet: Low Frequency Oscillator – lemezbemutató

2020. október 27., Opus Jazz Club

 

KÖZREMŰKÖDIK:
Nagy Emma – ének
Cseh Péter – gitár
Oláh Krisztián – zongora
Dénes Ábel – bőgő
Klausz Ádám – dob
Vendég: Mester Dániel – szaxofon