zenesz_logo.png



Varga Livius Magam adom – a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak legtöbben a Dalszerzők Napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.

VL 700x.jpg

 

 

Az Artisjus által indított versenyben összesen 68 könnyű- és komolyzenei alkotó vett részt saját szerzői énjét bemutató videójával. A filmekre péntek éjfélig több mint 11 ezer szavazat érkezett a kosziadalt.hu oldalon. A Quimby slágerének kulisszatitkaiba beavató nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

 

„Mindenképpen felülről jön. Valahogy úgy késszé teszi az ember elméjét, lelkét, szívét. Amikor beáll az Univerzum, és te vagy a szócsöve. Azt hiszem, ez az ihlet, igen” – vall az alkotási folyamatról kisfilmjében a közönségdíjas Varga Livius.

 

Az idei Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk a zenei alkotók mutatják be a zene születését. Az Egyesület célja az volt, hogy a zenei produkciók mögött láthatóvá váljon maga az alkotó és az alkotómunka. Bár az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás és munka szükséges.

 

68 szerző vállalta, hogy megméretteti magát az október 16-ig tartó közönségszavazáson, amelynek nyertese Varga Livius lett. Filmjében a Quimby slágerként jól ismert, eredetileg A kutya vacsorája zenekar számára írt Magam adom című dal születésének körülményeire és titkos múzsájára emlékszik vissza:

 

„Készülődtem egy társasági eseményre és tudtam, hogy ott lesz valaki, aki óriási szerelem volt. Egyfajta fohászkodás volt az eleje, hogy hogyan is fogok én majd viselkedni. Legjobb lenne, ha nem is kerítene újra a hatalmába, de mi lesz, ha mégis. Elmentem és végül a hatalmába kerített. És akkor egyszer csak kibomlott annak az estének a története… Akkor még nem volt mobiltelefon, meg semmiféle komputerrel nem operáltam, egyedül papír és ceruza volt. És egyszer csak bekattant egy szöveg.”

 

 

 

 

Varga Liviust, a közönségszavazáson elért első helyezéséért az Artisjus félmillió forintos díjjal jutalmazza.

 

Magyarországon közel tizennégyezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar mű szerepel.

 

www.artisjus.hu