zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Október 16-án ünnepeljük azokat a zeneszerzőket, dalszerzőket, akik nélkül ma Magyarországon nem születne ilyen sok jó zene.

 

 

A Dalszerzők Napja alkalmából idén 74 könnyű- és komolyzenei szerző (köztük Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Varga Livius, Jónás Vera, Vitáris Iván, Szentpáli Roland, Dobszay-Meskó Ilona, Zalatnay Sarolta) készített kisfilmet arról, hogyan született meg egy daluk, számukra honnan jön az ihlet, és milyen egy dalszerző élete. Október 16-ig bárki szavazhat kedvencére a kosziadalt.hu weboldalon, a nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forintos díjjal jutalmazza.

 

A Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk a zenei alkotók mutatják be a zene születését. Az Egyesület célja az volt, hogy a zenei produkciók mögött láthatóvá váljon az alkotó és az alkotómunka: az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges.

 

Az elkészült kisfilmekben többek közt Artisjus-díjas, Liszt-díjas, eMeRTon-díjas, Fonogram-díjas, Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny díjas, Junior Prima díjas művészek mesélnek munkájukról és egy-egy emblematikus daluk vagy zeneművük születéséről.

 

A kisfilm pályázatban részt vevő 74 szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők Napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson. A nyertes alkotót az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

 

Magyarországon közel tizennégyezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar mű szerepel.

 

Szerzői kisfilmek playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZkMVG-3vZQk2fQI-6tQ6C4UQ7eOpfeOX

Közönségszavazás: https://kosziadalt.hu/#szavazas

www.artisjus.hu