zenesz_logo.png



Október első hétvégéjén ismét kétnapos fesztiválra kerül sor a soproni Hangár Music Gardenben. Lőrincz Ádámot, a soproni Innistrad zenekar tagját, a Metal Invázió szervezőjét kérdeztük az eseményről.

Sopron 700x.jpg

 

Tuti, hogy meg lesz tartva a fesztivál? Mennyire biztos ebben a pillanatban?  


Úgy készülünk és készültünk a szervezés kezdete óta, hogy meg lesz tartva. Folyamatosan figyeljük a híreket, és az aktuális szabályoknak megfelelően tartjuk meg a rendezvényt. Javában promózzuk a koncerteket, a visszajelzések is folyamatosan emelkednek, így bízunk benn, hogy sikeres lesz a fesztivál.


Hogyan tudjátok a járvány miatti előírásokat betartani, betartatni?

A legújabb szabály értelmében a Hangár Music Garden 23:00 órakor bezárja kapuit. Ez csapásként érte a fesztivált, ugyanis az utolsó banda pont 23:00 órakor kezdett volna… Mivel nem akartunk semelyik bandával kiszúrni és kitörölni őket a programból, így a teljes műsort előbbre hoztuk. A tervezett 19:00 órás kapunyitás helyett 18:00 órakor engedjük be a közönséget, az első banda 19:20 órakor kezd.


Mi alapján válogattátok ki a fellépő bandákat?

Tavaly először járt a Metal Invázión az Akela, nem volt kérdés, hogy idén ismét visszahívjuk őket. Ráadásul most a 30 éves jubileum keretében zenélnek, melyből Sopron sem maradhat ki. A Bloody Roots mindannyiunk kedvence, Smiciékkel baráti kapcsolatban vagyunk, többször zenéltünk már a Bloody Roots és a Moby Dick előtt is. Igyekszünk Sopron vagy környéke ismertebb metalzenekarait is felvonultatni, a jövőben szintén lehet rájuk számítani! Egyébként rengeteg banda is jelentkezett az évek során, őket is figyelembe vesszük a program összeállításakor.


A vírus helyzet miatt van csak 6 banda, vagy így terveztétek?


Eredetileg 4-4 banda szerepelt a műsorban, 20:00 órától egész éjfélig szólt volna a metal.  A hónap elején egy banda visszamondta a bizonytalan határátlépés miatt a koncertet, így helyettük egy másik bandát hívtunk. A héten pedig ismét két zenekar kényszerült visszamondani a fellépést. Ők a nyitóbandák lettek volna, helyettük nem kerestünk másokat. A rendezvény így 18:00 órás kapunyitással kezdődik, a koncertek 19:20-tól 22:30-ig fognak tartani, 3-3 együttessel.


Ma már sokféle metal műfaj létezik, sőt sok banda punkmetal, electro vagy modern metal stílusúnak nevezi magát. Mi erről a véleményetek?

Én személy szerint nem vagyok oda az electro- és modern metal stílusért. Szeretek újdonságokat felfedezni, meghallgatni, de ezek leginkább a régebbi stílusokat gondolják újra, modernizálják minimálisan. Nem vonom kétségbe, hogy igenis vannak nagyon tehetséges, új stílusú bandák. Látom én is, hogy van rájuk vevő, van közönségük. De én nem tartozom közéjük.


Ti hogyan viszonyultok ahhoz, hogy más stílusokban is egyre inkább megjelennek a metal elemek?

Ez azt a tényt erősíti, hogy a metal igenis népszerű, sokrétű és a populárisabb zenét kedvelő emberek körében is eladható. Bár – mint azt az előbb mondtam – nem vagyok híve az effajta modern dolgoknak, mindenesetre egy hallgatást megér, mielőtt teljesen visszautasítja az ember. Érdekes és izgalmas dolgok is születhetnek a stílusok keveredéséből.

 


IV. Soproni Metal Invázió

 

Időpont: 2020.10.02-03.

Helyszín: Sopron, Hangár Music Garden

Jegyár: Belépő: 2500 Ft / nap

 

Jegyelővétel: VOLT Caféban (Sopron, Deák tér)

Jegyelővétel online:

Péntek online jegyrendelés: https://tixa.hu/SMI_pentek_20201002_hangar

Szombat online jegyrendelés: https://tixa.hu/SMI_szombat_20201003_hangar

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/255501775855806/