zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Idén 12. alkalommal rendezik meg a Lemezboltok Napját. Az eredetileg minden év áprilisában megtartott Record Store Day-t idén – a vírushelyzetre való tekintettel – a nemzetközi kezdeményezés szervezői két dátummódosítást követően őszre módosították.

RSD16_photo_by_Sinco 700x.jpg


Fotó: Sinco

 

Jó hír, hogy rögtön három eseménnyel lettek gazdagabbak a fizikai zenehordozók szerelmesei. Az elsőt augusztus 29-én tartják és az exkluzív külföldi kiadványok mellett rögtön két hazai megjelenést is beszerezhetnek a gyűjtők.

Már 12 éve, hogy útjára indult az Egyesül Államokból a kezdeményezés, ami a fizikai kiadványok nagyszerűsége mellett a független lemezboltok támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezést hazánkban egy évtizede meghonosító budapesti Musicland, Wave és Neon Music lemezbolt mellé folyamatosan csatlakoznak újabb nevek, így idén ismét résztvevő a dorogi Kvantum Records és a dunaújvárosi 777 Zenebolt. A koronavírus terjedésére való tekintettel azonban idén a Record Store Day nemzetközi szervezői úgy döntöttek, hogy támogatva a szociális távolságtartást újragondolják az esemény formátumát. A korábbi egy alkalom helyett ezúttal több mini megjelenési napra bővítették a rendezvényt, ezzel is megelőzve, hogy az érdeklődők egy napra koncentrálódjanak az üzletekben.

 

RSD 700.jpg

 

 

A 2020-ban három napra (augusztus 29., szeptember 26., október 24.) bontott, RSD Drops névre keresztelt rendezvénysorozat szellősebb, de a szokásosnál több ritkaságot csepegtető kínálatot ígér, ugyanakkor a már tradicionálisnak tekinthető, lemezbolti performance-koncerteket a kisebb területű üzletek esetében sajnos el kellett engednie a programjából, a biztonságos vásárlás érdekében. Magyarországon a Musicland, valamint a 777 Zenebolt készül egyedül programokkal, előbbiben a Törzs és az Amber Smith zenekar, utóbbiban a Balla Bence/Tápai Tibor/Mándi Anita, a Sad Julien Drogerie Band és az Alaszka Unplugged Project formációk lépnek fel.

 

 

 

RSD20_duel 500x.jpg

 


Az impozáns nemzetközi megjelenések (David Bowie, The Black Keys, Beck, Brian Eno, Gorillaz, Glass Animals, Iggy Pop, Jimmy Hendrix, New Order, Ol' Dirty Bastard, Paul McCartney, Pink Floyd, Snoop Dogg, The Cure, The Doors, Rolling Stones, U2) mellett augusztus 26-án két exkluzív hazai megjelenést is beszerezhetnek a gyűjtők. A Draze Records gondozásában, limitált darabszámú vinylen jelenik meg Sallai László szerzői válogatáslemeze. „A mi emberünk” Laci elmúlt 10 évének dalaiból válogat, olyan bandák hallhatók rajta, mint a Felső Tízezer, a Somersault Boy, a Galaxisok, a Dessert For Dinosaurs és a Zombie Girlfriend. A ManaMana Recors által napvilágot látó, minőségi elektronikában utazó producer Duel „Caprice” című ambient albuma szintén vinylen jelenik meg, Keleti András (Colorstar) és Niquee közreműködésével.  Az októberi RSD Drops-ra pedig a Klinik is készül egy limitált válogatással Realistic Crew, Anton Vezuv és Jazzékiel remixekkel.


RSD20_sallai 500x500.jpg

 

 

A Record Store Day három éve hazai képviselettel is rendelkezik. Aktuális információkat összegyűjtve a www.recordstoreday.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. A megjelenések beszerzésével kapcsolatban pedig a sorozatban résztvevő lemezboltokat érdemes felkeresni.

 

 

###

 

RSD nemzetközi honlap https://recordstoreday.com/   

RSD magyar honlaphttp://recordstoreday.hu/ 

RSD magyar FB https://www.facebook.com/recordstoredayhungary/

RSD magyar Insta | https://www.instagram.com/recordstoredayhu/

Musicland Budapest esemény | https://www.facebook.com/events/3289001821324219/

777 Zenebolt Dunaújváros esemény | https://www.facebook.com/events/494129761491601/