zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
A 2011-ben újra összeállt Wastaps együttesnek március végén jelent meg a Körforgás című, négy felvételt tartalmazó maxi CD-je, ennek okán beszélgettünk a zenekar két tagjával, Keres Tibor gitáros-zeneszerzővel és Szép Károly énekes-szaxofonossal.

2011-ben újra összeállt a Wastaps, majd megjelent a Bolond világ című albumotok. Most kiadtátok a Körforgás című maxi CD-ét. Miben különbözik a Körforgás a Bolond világ albumtól, illetve tekinthető-e a folytatásának?

 


KeresTibor 020_400.jpg

 

Keres Tibor: Természetesen folytatásnak tekinthető, de bizonyos tekintetben kicsit más ez a CD. Ezekben a kompozíciókban talán kevésbé kalandoztunk el a funky és a soul világától, mint az előző lemezen. Különbözik abban is, hogy ezekben a számokban több az improvizáció és az instrumentális rész, olyannyira, hogy van egy instrumentális szám is a lemezen. A hangszereléseket igyekeztünk viszonylag egyszerűre készíteni, hogy a nóták élőben is jól eljátszhatók legyenek, különösebb kompromisszum nélkül. Amúgy a négy számból kettőt már egy ideje játszunk a koncerteken, így lemérhettük a közönség reakcióját, és ennek ismeretében dönthettünk úgy, hogy rákerülnek a lemezre.

 

 

 

Mondjatok valamit a CD dalairól, és miért maxi, miért nem album?


szĂŠp kĂĄroly_resize.jpgSzép Károly: Nem arról van szó, hogy nincs elég ötlet vagy dal a tarsolyunkban, ezzel a maxival a zenei szerkesztőknek akarunk segíteni a választásban. Nem kell tizenkét dalt meghallgatniuk, ez olyan, mint amikor bemész egy étterembe, ahol is az étlapon több, mint harminc jól hangzó eledelt kínálnak, böngészed-böngészed, majd végül rendelsz egy marhapörköltet. Három ütős, soulos elemekkel megtűzdelt nóta és egy igazi slágergyanús lírai dal hallható a CD-n, a hallgatónak nem kell sokat gondolkodni, rögtön ráismer a Wastaps stílusra! KT: Igen, az igaz, hogy jóval több nóta van készen, úgy értem, hogy megvan a zene, a szöveg és egy demó verzió, de ahhoz, hogy ezeket hasonló színvonalon kidolgozzuk, ahhoz idő kell. Semmiképpen nem akartuk összecsapni az anyagot. Szerettük volna, ha az a pár rádió, amely játssza a dalainkat, mielőbb megteheti azt. Továbbá, a mai internetről letöltögetős világban úgyis egy-egy dalt töltenek le inkább, mintsem egy 10-14 számos albumot.

 

A 70-es, 80-as években, mikor a zenekar sikeres és népszerű volt, de nagylemezetek nem volt, gondoltátok volna, hogy pár évtized múlva lemezeket jelentettek meg?


KT: Akkoriban nagyon kevés bandának adatott meg a nagylemez. Mi újra és újra megkörnyékeztük a lemezgyár illetékeseit, tárgyalgattunk is, de mindig volt valami kifogás. Így utólag belegondolva, nem sok esélyünk volt, de mi azt akkor nem hittük el. Viszont rengeteg rádió és TV-felvétel készült a zenekarral, és számos rádiófelvételből kislemez lett, vagy rákerült válogatás nagylemezre. Ezek a lemezek bőven 10 000 példányszám felett fogytak el, minden különösebb reklám nélkül, bár mai ésszel, komoly reklámnak számít, hogy a rádió és TV rendszeresen játszotta ezeket a nótákat. A mai lemezeladási adatok ismeretében érdekesek ezek a számok, de azóta persze minden megváltozott.

 

„Funk & soul” áll a borítón, de ha meghallgatjuk a lemezt, nem csak funky zenét hallunk. Mégis milyen stílushoz sorolnátok ezeket a szerzeményeket?

 

 

borĂ­tĂł_front_fb400.jpgSZK: Nem nagyon szeretjük a műfaji besorolásokat, a beskatulyázást. Tény, hogy ezek a nóták az átlaghallgató számára is abszolút fogyaszthatóak, igyekeztünk nem túlbonyolítani a dalokat, de az is tény, hogy elég jelentősen eltérnek a mai magyar mainstream-től. Talán úgy fogalmaznék, hogy minden számban van könnyen megjegyezhető, slágeres dallam, de a hangszerelésben, az instrumentális részekben, az előadásban törekedtünk a színvonalra és a sablonok elkerülésére. Mondhatnám azt is, hogy funky, soul és jazz-rock elemekkel gazdagon tűzdelt igényes pop-rock, csak ez egy kicsit így hosszú, szóval funk & soul…

 

Milyen egy Wastaps koncert, és hol hallható a zenekar élőben?


KT: Nagyrészt a Bolond világ és most már a Körforgás anyagát játsszuk el a koncerteken, de játszunk régi soul és funky nóta feldolgozásokat is. Azt játsszuk, amit szeretünk, és élvezzük ezt, és ha ezzel másnak is örömet szerzünk, akkor mi kell még. Persze a lemezeink dalait nem mindig egy az egyben játsszuk, némelyiket kicsit átalakítottuk koncertverzióra, gyakran hosszabbak az improvizációk, ezt sokszor a pillanat dönti el.

 

Legközelebb március 30-án a Backstage Pubban, április 5-én a Cinema Rock Caféban, majd április 21-én az Old Man’s Pubban játszunk. Apropó Old Man’s Pub: márciusban egy nagysikerű koncerten ünnepeltük Karcsi születésnapját ebben a klubban. Vendégként fellépett Török Ádám, Zeffer András, Siegfried Streicher német trombitás és Pártos Endre, aki régen szintén a Wastapsban játszott. Érdekes volt egy koncerten funky, soul és Wastaps dalok mellett blues és rock nótákat játszani. A közönség lelkesen fogadta a három műfaj – funky, blues, rock – találkozását, amellett mi is nagyon élveztük az együtt zenélést.

A nyári programunk még csak alakul, vannak fesztivál meghívásaink, májustól minden hónapban megtalálhatóak leszünk a Városligeti Sörsátorban, fellépünk a Magyar Dal Napján, de minden aktuális, friss információ megtalálható a www.wastaps.hu és a www.facebook.com/wastapsband oldalon.

 

 

Végül felsorolnátok, kik játszanak a lemezen, és kik a Wastaps tagjai?


A lemezen csak az öt Wastaps zenész játszik, ezúttal nem hívtunk vendég muzsikusokat, vagyis:
Brindzik József – billentyű, és az ő munkája a keverés és maszterelés is
Keres Tibor – gitár
Szép Károly – ének, szaxofon
Nagy István – basszus
Szendrey István – dob

 

borĂ­tĂł back_fb.jpg

 

Fotók: Mönich László és Horváth Misi