zenesz_logo.png



A jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre a Karanténból szól a nóta elnevezésű Facebook oldalt, melynek elsődleges célja, hogy naponta élő produkciókat közvetítsen a magyar népzenei, cigányzenei és jazz szférából.

Bori_Magyar_ORTEGA_GUITARS_700x.jpg


Magyar Bori

 

A hiánypótló kezdeményezés a zene szeretete és a zenészek elhivatottsága mellett az említett műfajok alulreprezentáltságának ellensúlyozása és az érdeklődő közönség kiszolgálása céljából jött létre.

 

„A zenészek – ahogy a potenciális közönség is – otthon ragadtak, a koncertek elmaradnak, nincs lehetőség sem a közös munkára, sem a fellépésekre. Amellett, hogy ezek az emberek a létfenntartáshoz szükséges bevételeiktől estek el, a közönséggel való közvetlen kapcsolattól, az előadás lényegétől és az együttes alkotás lehetőségétől is meg lettek fosztva. Ezek a tényezők pedig, a muzsikálás mellett, elengedhetetlenek egy zenész mentális egészségének fenntartásához” – emeli ki az ötletgazda, Lombos Pál, a Heureka Music Agency alapítója és vezetője.

 

 

Magyar Hang_2. 700x.jpg


Magyar Hang

 

Ezt a hiányt igyekszik enyhíteni az oldal, miközben a művészek zene iránti elkötelezettségéről is tanúbizonyságot tesz. Másik fontos funkciója egyfajta gyűjtőhely, közösségi platform létrehozása, ahol a műfajokban alkotó művészek és a műfajok iránt érdeklődő közönség megtalálja, megismerheti egymást. Emellett egy meglévő igényre is igyekszik reflektálni: Magyarországon a népzenei, cigányzenei és jazz produkciók élő sugárzása minimális, annak ellenére, hogy érdeklődés lenne rá.

 

 

sarkozi 700x.jpg

 

ifj. Sárközy Lajos

 

Az indulást követően az oldalon minden este 18 órától lehet az élő produkciókat követni, melyeket a zenészek saját otthonukból sugároznak. Specifikusan a magyar népzene, cigányzene, jazz és tánczene lesz a 45 perces blokkok középpontjában, az ötletgazda szerint ugyanis ezek a műfajok méltatlanul kevéssé reprezentáltak itthon. A jelenlegi helyeztben azonban az online tartalmak segíthetik, hogy minél szélesebb kör megismerhesse a műfajokat és az ezeken a területeken tevékenykedő előadókat.

 

 

lamm-david-trio 700x.jpg

 

Lamm Dávid

 

A közvetítések 2020. április 10-én pénteken indulnak. Az első hétvégén a népzenei formációk között láthatjuk Magyar Borit, a Magyarhang zenekart, cigányzenei fronton ifj. Sárközy Lajos illetve Dani János és családja, valamint Seres Vilmos és zenekara tűnik majd fel, a jazz szcénából pedig Lamm Dávid és a Varga-Egri-Jónás Quartet élő bejelentkezését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de koncertet ad a Swing á la Django is. A produkciók kiválasztása jelenleg is folyamatban van, de a következő hetekben Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, Oláh Krisztián és Horányi Juli nevével egészen biztosan találkozni fogunk az oldalon.

 

 

Egri JĂĄnos Quartet 550x.jpg


Egri János Quartet

 

A tervek szerint a későbbiekben nemcsak videókat láthatunk majd az oldalon, hanem folyamatosan bővülni fog egyéb tartalmakkal is. A platform ezenkívül szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges, de kevésbé ismert alkotóknak is, ezért az ország teljes területéről és a határon túlról is várják minden olyan népzenei, cigányzenei vagy jazz műfajban alkotó művész és formáció jelentkezését, aki otthonról zenei produkciót tud közvetíteni. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldött rövid zenei videóval lehet. A műfaji megkötésen kívül más kritérium nincs, de a beérkezett anyagok válogatáson esnek át.

 

 

django 700x.jpg

 

Swing à la Django

 

„A jelenlegi helyzet lelkileg is nagyon megterhelő az embereknek, és köztudott, hogy a zene gyógyító hatással bír. Ezzel a kezdeményezéssel igyekszünk elviselhetőbbé, jobbá tenni több millió magyar ember életét, valamint közel hozni egymáshoz az alkotókat, az előadókat és a közönséget” – nyilatkozta a Karanténból szól a nóta kezdeményezés életre hívója.

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/szolanota/

 

Az első hétvége műsora:

 

Péntek

18.00 - Magyar Bori és Dr. Magyar Melinda - magyar népzene blokk

19.15 - Ifj. Sárközi Lajos és zenekara - magyar cigányzene

20.30 - Lamm Dávid - Jazz

 

Szombat

18.00 - Magyarhang zenekar - magyar népzene

19.15 - Ifj. Dani János és zenekara - magyar cigányzene

20.30 - Swing à la Django és Toldi Viki - tánczene

 

Vasárnap

18.00 - Varga-Egri-Jónás Quartet - Jazz

 

Varga Balázs - gitár

Egri János Jr. - zongora

Jónás Géza Jr. - nagybőgő

Jónás Fülöp - dob

 

19.15 - Seres Vilmos és zenekara - magyar cigányzene