zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Nincs billentyű, és nem is hiányzik. Talán éppen ezért izgalmas, levegős hangszerelések, gyönyörű és frappáns szólók, jól kitalált basszusgitár-dob ritmikák jellemzik a Jazz Friends kompozícióit. Jó hallgatni…

jazzfriends_2 700x.jpg

 

Azt túlzás lenne állítani, hogy az elmúlt közel egy évtizedben a jazz már a pop zene kategóriájába tartozna, az azonban biztos, hogy a műfaj progresszív alkotói sokat tettek azért, hogy sikerrel lépjen ki egy eddiginél szélesebb porondra. Thundercat, Jose James, vagy Robert Glasper soul, funk, vagy épp hip-hop előadókkal közös produkciói a fúziós-jazz sikerének bizonyítékai.

 

Effajta fúzióban hisz a négytagú Jazz Friends is, akiknek zenei világára óriási hatással van az utóbbi billentyűs munkássága. A Zeneakadémia jazz-tanszakán megismerkedett négyest a műfaj iránti rajongás, és végtelen tisztelet mellett a kiemelkedő hangszeres tudás, a zenei nyitottság és a zenekar nevében rögzített nagybetűs barátság is összefűzi. First címmel megjelent debütlemezükön gitár-és basszusgitár szólókat, karakteres szaxofonjátékot és szuggesztív dob-groove-okat egyaránt hallhatunk. Möntör Máté (gitár), Kiss Tamás (dob) és a két dalszerző Raboczki Balázs (szaxofon, az Év fiatal jazz zenésze-díj kitüntetettje) és Mihalovics Dávid (basszusgitár, a Halott Pénz basszusgitárosa is egyben) számos izzasztó jam-session keretében, öt éven át formálta azt az anyagot, ami végül Papp Samu (billentyű, Halott Pénz) mastering-stúdiójában nyerte el végső formáját 2020 februárjában.

 

 

 


Folk Son
g című dalukhoz forgatott első videójuk kötetlen próbatermi hangulatot rögzít, Orbán Péter rendezésében. Koncertjeikkel az elmúlt években bejárták a fővárosi jazz-élet jól ismert színtereit, köztük, a családias IF Café-t, de a zenekartagok álltak már a hazai fesztiválok legnagyobb színpadain is.

Lemezbemutató koncertjüket június közepén a Budapest Jazz Clubban tervezik megtartani.  A Jazz Friends jövője pedig – terveik szerint – egyértelműen a vokális közreműködőkkel folytatott, előremutató közös munka lehet, ami példaképük Robert Glasper esetében is a siker receptjének bizonyult.

 

 

Youtube link:https://www.youtube.com/playlist?list=PLUZg8BUzYDjMgpLHIhptRoDWM3xSI5TYN

Facebook: https://www.facebook.com/jazzfriendsband/