zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
A shinterz. 2016 óta ereszti szélnek érzelmileg szélsőséges dalait nem mindennapi formában, a hazai zenei szféra különleges színfoltját képezve.

SHINTERZ. - SAJTÓ 1,B_700x.jpg

 

Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik – ezáltal bontakozik ki a kortárs könnyűzene a trió által életre keltett experimentális masszában, melyben a klasszikus zene, az ambient és az indie műfajok elemei is fellelhetők

 

A három tagról már más formációk kapcsán is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) a Mörkből, Csizmás András (basszus hangszerek, elektronika) a Freakin’ Discoból, Bécsy Bence (gitár, elektronika) a Jónás Vera Experimentből lehet ismerős. Elképzeléseik határozottak a 2020-as évre nézve: céljuk egy nagylemez felvétele, mely megjelenését őszre jósolják. Ennek előfutáraként debütált daluk, az Over the Village január 13-án a Lángoló Gitárok oldalán.

 

 

 


A zenekar szerzeményeinek fókuszában az emberi benső képei és érzelmei állnak. Az Over the Village is hasonló tartalommal bír, valamint programzeneként is funkcionál. A történet ott kezdődik, ahol az ember felségterülete határos a tudattalan természettel. Innen bontakozik ki a cselekmény, mely sűrű és gyors váltásokkal, rohanás-szerűen visz minket egyre távolabb az uniformizált létformától.

 

„Ez nem megfutamodás. Ez inkább a társadalmi kötöttségekből való kiszakadás élménye, a tudatalatti irányába” – mesélte el Bécsy Bence, a zenekar egyik kulcsfigurája, aki egyébként a trió alapítójának is tekinthető.

 

A live session videó nem csak zeneiségét, hanem képi világát tekintve is jellegzetes élményt nyújt: az operatőri munka mellett különböző szemszögek és színek hatnak a nézőre. Az Over the Village tehát impulzus, cselekvésre késztető erő, valamint történet és kép arról, ahogy az ember visszatalál lényegi önmagához.

 

A shinterz. legújabb dala legközelebb élőben február 7-én lesz hallható, a Jazz Showcase keretein belül, melyet idén tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten, a Müpában.


Facebook event: https://www.facebook.com/events/416491445967675/