zenesz_logo.png



„A hozzánk leginkább hasonló emberek tükröt tartanak nekünk.” A mai napon debütált az erdélyi SZINTAXIS zenekar Másképp mondanánk című dala.

press_BW 700x.jpg

 


A zenekar idén jelentette meg első kislemezét Percek. Fák. Erdő címmel, aminek dalai a Petőfi Rádióban is megszólalhattak már és élőben is elhangzottak a Petőfi TV Én vagyok itt műsorában. A dalok közül a Közeleg feléd elnyerte a 2019-es Legszebb Erdélyi Magyar Dal címet. 

 

 

 

 

Az új dalról a szövegíró és frontember, Bíró Hunor és a zeneszerző és gitáros Marton Zoltán meséltek...


Hunor: „A Másképp mondanánk szövege valójában nem akar és talán nem is tud megmagyarázni dolgokat. Csupán a felgyorsult világot és a vele járó információ kavalkádot próbálja megjeleníteni. Az odafigyelés hiánya, a félreértések szülte érzések mind ott feszülnek a sorok közt, mindezt a refrén oldja fel, és a továbblépés lehetőségét ajánlja.”

Zoltán:
„Ha mi emberek visszavennénk magunkból egy kicsit, sokkal többet megértenénk abból, ami körülöttünk történik. Sokszor a másik szavában is a sajátunkat várjuk vissza. Mikor egy hozzánk nagyon hasonló személlyel kerülünk konfliktusba, a legtöbbször pont magunkat nem tudjuk elfogadni, hisz tükröt tartanak nekünk. A dalban ezt a kettősséget próbáltuk megragadni.”

A videoklipet Kusztos Dávid rendezte és fotózta, a főszereplő Göllner Boróka, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója, illetve dublőrként Lazsádi Kata segített. 

A főszereplő álma rájátszik a dalban tematizált kettősségre, egy személyiség belső ellentmondásaira. Az erdő, ahol Boróka önmagával találkozik, visszacsatolást jelent a Közeleg feléd c. klipünk kontextusához, ahol a különböző belső világok összeférhetősége volt a középpontban. Az összeférhetőség és ennek lehetetlensége között pedig épp olyan halvány a határ, mint a klip végén a valóság és képzelet között. 

 

A dal élőben is elhangzik majd január 18-án az A38 Hajón, ahol a Szintaxis a Bagossy Brothers Company vendége lesz.