zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Meghalt Ginger Baker, a kivételesen nagyhatású és innovatív dobos, aki lerakta a heavy metal, és a hard rock dobolás alapjait, társalapítója volt a Creamnek, és a Blind Faith-nek és szinte mindenkivel játszott, aki számít.

GB 660.jpg

 

 

2016-ban a Rolling Stone Magazin a 3. helyre sorolta Ginger Bakert a „Minden Idők Legnagyobb Dobosai" listán. Így írtak róla: „Az óriási tehetséggel megáldott, és semmihez sem hasonlítható indulatokkal megátkozott Ginger Baker jazz tudását ötvözte erőteljes, poliritmikus stílusával a világ legelső és legjobb power triójában. A londoni születésű dobos lenyűgözte a rock világot virtuóz dupla lábdobos játékával, és hosszú szólóival.”   

 

Ginger Baker Londonban született 1939. augusztus 19-én Peter Edwards Baker néven. Zongoristaként és trombitásként kezdte, de egy évtizeddel a legendás Cream megszületése előtt már a dobok mögé ült. Hagyományos jazzt, dixielandet játszott, majd egyre inkább a blues felé fordult érdeklődése. 1962-ben már Alexis Korner Blues Incorporated bandájában dobolt a billentyűs Graham Bond és a  basszeros Jack Bruce társaságában.

 

 

Cream 670.jpg

 


Élete és pályája csúcspontja az 1966-1968 közötti időszak volt, amikor Eric Clapton és Jack Bruce mellett a korszakalkotó Cream formáció tagja volt. A trió feloszlása után – melyhez nagyban hozzájárult kibékíthetetlen ellentéte Jack Bruce-szal – újabb szupercsapat, a Blind Faith következett Eric Claptonnal és Steve Winwooddal. Az alatt a rövid időszak alatt amíg a Cream létezett, olyan nóták születtek, mint a „Sunshine of Your Love,” „White Room,” és a „Badge”, melyek mintául szolgáltak szinte minden utánuk következő hard-rock és heavy-metal bandának a hetvenes években.  

 

2005 májusában a Cream visszatért a londoni Royal Albert Hall-ba, ugyanarra a színpadra, ahol 1968-ban utolsó koncertjükre került sor. Ez a 2005-ös fellépés a rock történet egyik legjobban várt koncertje volt, amire a jegyek percek alatt elkeltek.

 

A dobos négyszer nősült életében, nem maradt meg sokáig egy helyen, és ahogy maga mondta „29-szer szoktam le a heroinról”. 1981-ben mondott végleg búcsút a szernek, amikor Olaszországban egy elhagyott faluba költözve reggeltől estig saját olajfaligetében dolgozott.

 

Ginger Baker vasárnap reggel halt meg békésen, egy angliai kórházban, 80 éves korában.

 

 

 

 

Forrás: Rolling Stone Magazine, 24.hu