zenesz_logo.png



A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

NA_1_700.jpg

 

Fotók: Maël G. Lagadec

 

A négytagú zenekart – ami két belga és egy luxemburgi tagot is a sorai között tud Harcsa Veronika mellett ­­– Antonie Pierre dobos-zenekarvezető alapította, aki már a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartetből is ismerős lehet a hazai közönségnek. A Next.Ape első kislemeze év elején jelent meg, kísérletező hangzásviláguk valahol a Radiohead, Damon Albarn, a Modeselektor és Miles Davis közös metszéspontjánál született. Koncertjeiken a pergődob csattanásait karakteres basszusok és torzított gitár egészítik ki, végül Harcsa Veronika karizmatikus hangja és különleges improvizációs megoldások kerekítik egészre a hangzást.

 

„Nagyon felszabadító jazz-zenészekkel nem jazz-zenét játszani. Mindannyiunkban megvan a spontán attitűd ahhoz, hogy váratlan zenei ötletekkel lepjük meg egymást a színpadon, és akár teljesen új irányt vegyen egy dal. Ugyanakkor ebben a projektben ismét az alternatív elektronika határán kísérletezhetek, ami engem mindig is érdekelt. A Brüsszeli Konzervatóriumban töltött két év alatt nagyon megszerettem a belga zenei szcéna eklektikus felszabadultságát, ezért is örültem nagyon, amikor Antoine New York-ból visszatérve engem kért fel az új projektjébe énekesnek. Az pedig külön öröm, hogy a budapesti közönségnek is bemutathatom kinti kalandjaimat” – meséli Harcsa Veronika.



NA_3_700.jpg

 

 

A dalok fő szerzője a zenekarvezető, de minden tagnak vannak kapcsolódó zenei ötletei, Veronika pedig a szövegírásban is részt vesz. Mivel mindannyian nagyon keresett zenészek, előre tervezett időszakokban zajlik a közös munka. Ilyenkor akár hetekig együtt vannak, a koncertek között stúdióznak, klipet forgatnak. A Next.Ape első nagylemeze várhatóan jövő ősszel jelenik meg. A csapat Marokkót és a Benelux államokat is érintő háromhetes turnéja második állomásaként, szeptember 27-én koncertezik az A38-on az Újbuda Jazz Fesztivál keretében. Az este első fellépője az avantgárd popban utazó osztrák 5K HD lesz.

 

 

 

 

 

Next.Ape, 5K HD

2019. szeptember 27., A38

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1033226106884692/