zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Lemezbemutatóra készül a GT projekt zenekar. Az élet Rock & Roll címmel elkészült az első nagylemezük ami hamarosan a boltok polcain is megtalálható lesz.

 

GT 700x.jpg

 

 

A formáció Apuka 50. születésnapján mutatkozott be a nagyközönségnek. A Gönci Apuka György (gitár) és Talabér László (basszusgitár) (GT) nevével fémjelzett csapatban Kalmár Géza kezeli a billentyűs hangszereket, Talabér Gábor dobol és a Felvidéki Rockszínház szólistája, Kozák Péter énekel. A GT Project zenekar tagjai az elmúlt évtizedekben több népszerű formációban bizonyítottak miközben meghatározó egyéniségei lettek a hazai zenei palettának. Sorolhatnánk sok-sok olyan élvonalbeli együttest melyekben játszottak és kivívták a szakma és a közönség elismerését, és most itt van egy új lemez tőlük. A zenekarból Talabér Lászlóval beszélgettünk...

Ez az első lemezetek mint GT Project. Mire számíthat a hallgató?

 

Tradicionális rockzenére mai hangzással. Az alapokat egyszerre vettük fel, ahogy azt régen is  csinálták, a feléneklés és az utómunkálatok pedig Jankai Béla stúdiójában készültek.

Mikorra készül el a lemez?

Reményeink szerint március első felében a kezünkben és az üzletekben lesz az album!

Koncertek?


Most csak a márciusi dátumokat mondanám, azaz március 2-án Hajdúszoboszlón játszunk a Rock Caféban, majd március 16-án lemezbemutató koncert a Backstage Pub-ban, március 22-én pedig Békéscsabán a Narancs Klubban koncertezünk. Vendégeket is hívtunk a lemezbemutató koncertre, ott lesz Tóth Reni és reméljük befut Sípos Peti és Kálmán Gyuri is, ha saját bulijukról időben visszaérnek. De tárgyalások folynak más vendég fellépővel is, de ez legyen meglepetés!

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemez eladásból, esetleg jogdíjakból?

 

Vannak néhányan, akiknek a jogdíjakból, de a többségnek a koncertek jelentik a fő bevételi forrást. A lemez eladásból jóval kevesebb jön be, de ott van még a marchandise. Pólók és különféle kütyük eladásából ki lehet egészíteni a bevételt. 

 

 

GT Project photo_700x.jpg


Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből – ti ebből éltek?


Régen, amikor még volt „felügyeleti szerve” ennek az egész szakmának igen, meg lehetett élni a zenélésből. De mára kifordult a világ magából így mindenki kénytelen foglalkozni valami mással is a zenén kívül. Ennek az az előnye, hogy csak olyan muzsikát játszunk, amit szeretünk.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?


Attól függ, milyen műfajról beszélünk. A jazzben lehet. Gondoljunk csak Szabó Gáborra vagy  Szakcsira. Azután vannak tehetséges rockzenészek akik kint is karriert tudnak csinálni pl. Báthory Zoltán a Five Finger Death Punch-ban. Egy rockzenekarnak vagy énekesnek nehezebb ügy. Mások a zenei gyökerek. De azért hátha valakinek sikerül.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?


Rengeteg tehetséges fiatal van! Bizonyos szempontból irigylem őket. Nekünk nem volt Kőbányai Zenesuli, nem volt internet. Viszont voltak 4-5 órás bálok. Ott mindent játszottunk a tánczenétől a Led Zeppelinig. Abból meg lehetett tanulni a szakmát.

Mi a véleményed a fesztiválokról?


Szeretjük a fesztiválokat! Ott általában jó motyókon sok embernek lehet játszani. Erről szól a  R&R. Persze vannak kivételek, mármint a jó motyó és a sok ember tekintetében!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?


Itt már sokkal kuszább a kép. Vannak jó hangulatú jó technikával felszerelt helyek és vannak, ahol méltatlan körülmények között kell(ene) játszani. Az ilyen helyeket igyekszünk messziről elkerülni.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?


Ha „diridáré” helyett igazi zenészek, élő koncertjére járnának az emberek és értéke lenne a  rockzenei kultúrának is! ...és persze ha sokan megvennék a GT Project lemezt.

 

Facebook  esemény: https://www.facebook.com/events/1887477874694791/

 

- LA -