zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Könnyű- és komolyzenei kategóriákban osztottak díjat 2018. december 17-én az Artisjus székházában, tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban.

Egyfelől azokat az előadóművészeket jutalmazták, akik a kortárs magyar műveket veszik műsorukra és viszik sikerre – elsősorban tehát nem saját zenéiket, hanem másokét játsszák. A zenetanárok munkája nélkül pedig aligha születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek – a szerzők ezzel az újonnan alapított díjjal ismerik el és köszönik meg a munkájukat. 

 

Tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2018. december 17-én. A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két új díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége döntött.

 

Az Artisjus Zenetanári Díjával azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

 

Az Artisjus Előadóművészi Díjában azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket. 

 

Idén az alábbi művészek nyerték el a kitüntetést:


Előadói díjak – könnyűzene:

 

 

Borbely Mihaly_c_Perger_Laszlo_700x.jpg

 

Fotó: Perger László

 

 

 Borbély Mihály: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének docense, a világ számos pontján tart kurzusokat a Kossuth-díjas fúvósművész. A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik: együttesvezetőként, különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként.

 

 

 

Kekkoi_Zalan_c_JuhĂĄsz_BoglĂĄrka_500x.jpg


Fotó: Juhász Boglárka

 

 

Kékkői Zalán: a Beatrice gitárosa, korábban Ákos, Varga Miklós zenekarainak tagja. A könnyűzene mellett nagysikerű színházi produkciókban, musicalekben is zenél. 13 éve a Roland Zeneiskola oktatója. 2015-ben többedmagával hozta létre a Zenezóna Művészeti és Oktatás Alapítványt, továbbá a Hangszert a Kézbe című élményprogram rendszeres előadója.

 

 

 

lattmann_bela13.jpg

 

 

Lattmann Béla: Zorán és a Horváth Charlie Band állandó tagja. 1989 óta oktatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek, főtárgya a jazz-basszusgitár. Számos nemzetközi turné résztvevője, száznál is több felvétel őrzi munkásságát. A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Emerton- Artisjus- és Pro-Urbe díjas művész.

 

 

 

Myrtill_c_DĂŠgi Attila_400x.jpg

 

Fotó: Dégi Attila

 

 

Micheller Myrtill: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett jazz-ének diplomát. Több külföldi verseny díjazottja, a Megasztár és az X-faktor tehetségkutatók felkészítőjeként is tevékenykedett. Saját együttese mellett számos ismert hazai előadó koncertjein és lemezein is közreműködik énekesként vagy vokalistaként, műfaja elsősorban a jazz.

 

 

 

Subicz_GĂĄbor_450x.jpg

 


Subicz Gábor:
2008-ban diplomázott a Zeneakadémián. Számos jazz és könnyűzenei produkcióban működik közre, emellett saját zenekart is vezet, valamint hangszerelőként és zeneszerzőként is aktív: 2014-ben első helyezett lett a 2nd European Bigband Composer Competition-ön Koppenhágában.

 

 

Előadói díjak – komolyzene:

 

 

Fulei_Balazs_700x.jpg

 

 

Fülei Balázs: Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. 2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Világszerte tart mesterkurzusokat, és nevéhez fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban évente megrendezett, nemzetközi Echo Nyári Akadémia megalapítása. 2018 februárjában a világ élvonalába tartozó Camerata Bern szólistája volt.

 

 

 

 

Kocsis-Holper ZoltĂĄn_BerĂŠnyi Gyula_450x.jpg

 

 

Kocsis-Holper Zoltán: karnagy, szólóénekes és zenetanár. A Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese, a soproni Kórus Spontánusz és a budapesti Vass Lajos Kamarakórus művészeti vezetője. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) művészeti bizottsági tagja, a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

 

 

 

KosztĂĄndi_IstvĂĄn_700x.jpg

 

 

Kosztándi István: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, 2004 óta kamarazenét oktat és a vonós kamarazenekar művészeti vezetője. A szegedi Kosztándi Vonósnégyes alapítója és primáriusa. 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián doktori fokozatot szerzet, 2018-ban Liszt-díjat kapott.

 

 

 

Lakatos_GyĂśrgy 700x.jpg

 

 

Lakatos György: 1985 óta a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosa. 1996-ban Liszt díjjal tüntették ki, emellett számos egyéb elismerés birtokosa. 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense. Lemezei jelentek meg szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt és a világ számos országában koncertezett.

 

 

 

RajkJ_c_Szilagyi_Lenke_450x.jpg

 

Fotó: Szilágyi Lenke

 

 

Rajk Judit: énekművész diplomáját 1994-ben, DLA doktori fokozatát 2009-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg adjunktus az Egyházzene Tanszakon. 1998-tól az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest kuratóriumának tagja, 2009-től elnöke. Oratórium, dal- és koncerténekesként rendszeresen szólaltatja meg kortárs szerzők kompozícióit, több mű ősbemutató fűződik nevéhez.

 

 

 

Zenetanári díjak – könnyűzene:

 

 

AndrasikRemo_700x.jpg

 

 

Andrásik Remo: számos zenei formáció gitárosa, több gitártankönyv szerzője, az utóbbi években jelentős zenei fesztiválok és programok megvalósítója. A Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára és a Music Media Magazin tulajdonosa és főszerkesztője. 2016-ban megalapította az Öröm a Zene Iskolát, 2017 óta szervezője hazánk első könnyűzenei oktatási sorozatának, a Hangszert a kézbe sorozatnak.

 

 

 

BordĂĄs JĂłzsef_400x.jpg

 

 

Bordás József: dobművész, zenepedagógus, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi Tagja. A Nemzetközi Dob Mánia Tábor megalapítója, a Rajkó-Talentum Konzervatórium dob-tanszak vezetője és a Házhoz megy a Zenede Országjáró zenetörténeti előadássorozat művészeti vezetője.

 

 

 

Mits_700.jpg

 


Mits Gergely
: 2000-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzbasszusgitár szakán. Ugyanebben az évben megalapítja Székesfehérváron a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolát, ahol igazgató lesz. 2003-tól a United együttes basszusgitárosa. Jelenleg a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője.

 

 

 

Nagy Janos_c_Schindl_Gabriella_400x.jpg

 

 

Fotó: Schindl Gabriella

 

Nagy János: Jelenleg a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének jazz-zongora főtárgy tanára, nevéhez két jazz-zongora tankönyv kidolgozása is fűződik. 2018-ban saját iskolát alapított többedmagával A Mi Zenénk Alkotóműhely néven. 2010 óta a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Két saját együttesben is zenél.

 

 

 

Toldy MĂĄria_500x.jpg

 


Toldy Mária:
számos díjjal kitüntetett énekművész és tanár. A hazai Táncdalfesztivál kétszeres nyertese a Rövid az élet és a Más ez a szerelem című dalaival. Népszerűsége csúcsán a 70-es évek közepétől a tanítás felé fordult: megalapította a hazai musical oktatás első iskoláját, melyet máig sikerrel működtet.

 

 

Zenetanári díjak – komolyzene:

 

 

 

Darazsdi_Zita_350x.jpg

 

 

Dr. Darázsdi Zita: 2004-ben DLA fokozatot szerzett énektanár-karvezetés szakon. 2003 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnáziumának tanára, idei évtől igazgatóhelyettese, továbbá a Zeneakadémia zeneelmélet tanszékének szolfézs-zeneelmélet oktatója.

 

 

 

GulyĂĄs Csilla_700x.jpg

 

 

Gulyás Csilla: a Zenetanárok Társaságának alelnöke. 20 éve hárfatanára a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolának, emellett a Zeneakadémia gyakorlati tanításvezetője és a fiatal hárfa tanárok mentora. Létrehozta az ország egyetlen nyári hárfás fesztiválját Hárfás Tábor - Nyári Hárfás Iskola néven és több mint egy évtizede főszervezője az ország egyik legnagyobb kamarazenei versenyének.

 

 

 

lukacshazi-gyozo 400x.jpg

 

 

Lukácsházi Győző: 2013-tól a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Korábban a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett. 1998-as kezdéssel útjára indította a Bonbon matinékat, az azóta országos hálózattal rendelkező népszerű sorozatot. Emellett a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat vezetője.

 

 

 

VadĂĄszZsuzsanna_350x.jpg

 

 

Vadász Zsuzsanna: diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének Debreceni Tagozatán szerezte zongora- szolfézs- és általános iskolai ének szakon. 2012 óta a Tóth Aladár Zeneiskola tanítója. 2007-ben életre hívta kollégáival a Papp Lajos Regionális zongoraversenyt, melynek azóta is zsűrije.

 

 

 

Varga_Karoly_450x.jpg

 

 

Varga Károly: korábban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének vezető tanára, illetve a Fővárosi Zeneiskola Szervezet tanszakvezetője. 25 évig a Magyar Televízióban, 45 éven keresztül pedig a Magyar Rádióban vezetett zenei műsorokat. Az általa vezetett Mozart Klubnak több világhírűvé lett magyar művész volt tagja. Ismeretterjesztési és pedagógiai munkássága egy korszakot határoz meg.

 

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!