zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
A Harmónia Jazzműhely a Budapest Jazz Clubban december 7-én, 20 órai kezdettel ismét összehozza a New Yorkot is meghódító brit zongoristát Andrew McCormacket a nagyszerű fiatal magyar szaxofonossal, Ludányi Tamással.

andrew-mccormack-uk-ludanyi-tamas-trio._700x.jpg

 

 

Andrew és Tomi életében először és eddig utoljára 2017 őszén találkozott, amikor Andrew kísérte a fiatal magyar alt-szaxofonost a legendás londoni 606 Clubban. Tomboló sikert arattak. Akkor és ott született meg bennük az elhatározás, hogy még egyszer össze kell állniuk. S lőn!

 

A New Yorkban nevet szerzett szenzációs brit zongorista/zeneszerző Andrew McCormack hihetetlenül sokoldalú muzsikus, azok közé tartozik, akik klasszikus és jazzmuzsikusként egyaránt eredetit alkotnak. Szóló jazz-zongoristaként 2007-ben debütált, s már akkor felhívta magára a figyelmet, de mára asszimilálta muzsikájába New York-i élményeit, és trióban már ötvözni képes brit érzelmi esztétikáját a hagyományos swing életteli dinamikájával. Az eredmény egy félelmetes zeneszerző és világszínvonalú zongorista – hasonló partnerekkel.

 

Saját fantasztikus együttese mellett talán legismertebb tevékenysége évek óta, hogy foglalt helye van az amerikai sztár bőgős, Kyle Eastwood együttesében, arról nem is szólva, hogy Kyle világhírű rendező/színész apja, Clint Eastwood három filmjéhez is ő szerezte a zenét. Az alábbi néhány vélemény mindent elmond róla.

 

 

 

 

"Melódiában gazdag muzsikája a Jarrett-szerű éteri befelé fordulástól a ritmikailag dinamikus táncokig terjed. Lenyűgöző.” – Downbeat

 

“Saját témái elbűvölőek, billentése friss és könnyed. Mindez jelzi McCormack megérkezését a világ színpadára.” – The Guardian

 

“McCormack intelligensen és ösztönösen tud váltani a merengő hangulatból és a swing szenvedélyes atmoszférájába.” – Jazzwise

 

"…most ért zeneszerzői és zongoraművészi teljesítményének a csúcsára.” - ★★★★★” BBC Music Magazine

 

 

 

 

 

A fiatal alt-szaxofonos Ludányi Tamás kvartettje 2017 februárjában a MÜPA Jazz Showcase alkalmával robbant be a köztudatba. Az együttes egyhangú szavazattal nyerte meg a zsűri díját. A zenetanárokat, szakírókat és klubvezetőket tömörítő ítész csapatban jelen volt a legendás londoni 606 Club tulajdonosa, az alt-szaxofonos-fuvolista Steve Rubie, aki azonnal felajánlott Tamásnak egy londoni fellépést, brit kísérettel. A zenekarban fiatalos lazaság ötvöződik a zenei tradíciók tiszteletével. Az együttes kirobbanó energiával szólaltatja meg szerzeményeit. Műsorukban megtapasztalhatjuk a kreativitás áradását és a rögtönzés művészetének őszinte reakcióit. A ritmusszekció 2014-ben nyerte el végleges felállását: Bögöthy Ádám nagybőgőn, Czirják Tamás dobon felelős a zakatoló groove-okért.

 

 

Időpont: 2018. december 7. – 20 óra
Helyszín: Budapest Jazz Club
Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7

 

Belépőjegy: 2 400 forint

Diákigazolvánnyal rendelkezőknek és nyugdíjasoknak: 2 000 forint

Jazztanszakos hallgatóknak (diákigazolvány felmutatásával) ingyenes