zenesz_logo.png



Egy 1936-os, Móricz Zsigmond forgatókönyvéből készült filmritkaság képkockáiból készült el a Kerekes Band Back to Folk című klipje.

 

kerekes-band-pressphoto2018_700x.jpg

 

 

„Amikor a Nemzeti Filmalaptól megkaptuk ezt a filmet, és itthon végignéztem, teljesen a hatása alá kerültem. Nem is annyira a film, mint inkább az operatőri munka, és a szereplők hitelessége. Számtalan filmet forgattak a 30-as években a magyar vidékről, de nagyrésze inkább a parasztromantika jegyében fogant. Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül: napszítta arcú szereplők a fogkrémreklám-cowboyok helyett. Úgy éreztem, ilyen karaktereket ma már nagyon nehéz lenne találni, inkább vágjuk újra ezt, de a vágásban alkalmazzunk olyan megoldásokat, amelyek a mai vizualitást tükrözik” – meséli Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa.

 

"Pásztor neveli a betyárt" – tartja a mondás, és a Kerekes Bandet alapító Fehér testvérek pont a Cinege családhoz hasonló pásztorcsalád leszármazottai. Őseik az 1700-as évek óta juhászkodtak az egri érseknél, üknagyapjukhoz „bejárt" az egyik leghíresebb magyar betyár, Vidróczki Márton, akinek balladájából Kodály Zoltán írt vegyeskari művet. A zenekar mindig is a hagyományos pásztorzenéből merített, ennek a szikársága fogta meg őket.  Ez az örökség a Kerekes Band ihlető forrása, és a magyar népzene szűnni nem akaró megújítására való törekvés.

 

A Back to Folk című számot élőben legközelebb november 30-án az Akváriumban hallhatja a közönség. A koncert előtt a zenekar történetéről szóló, Kábé23 - a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede című könyvet is bemutatják: a lázadó jubileum se nem húsz, se nem huszonöt, hanem "kábé" 23, ennek alkalmából a zenekar visszanézett saját történelmére, és elmesélik, hogyan is járták végig a zenei színtér szekérkerék törően rögös útját.

 

 

 

 

Film

Cím: Hortobágy (1936)

Rendezte: Georg Michael Höllering

Írta: Móricz Zsigmond

 

Klip:

Vágó/Rendező: Fehér Marcell

Rendező/Ötletgazda: Fehér Viktor

 

Facebook esemény, koncert és könyvbemutató: https://www.facebook.com/events/772347123096869/