zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Dante XXI. néven programsorozat indul a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál új helyszínén, a Csepel Művek egyedülálló, XXI. századi birodalmában. Szőke Gábor Miklós képzőművész stúdiója háromnapos fesztiválnak ad otthont.

 

181012-14_DANTE XXI_Gabor_M_Szoke_003_600x.jpg

 

 

Szőke Gábor Miklós hazánk egyik legismertebb nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs képzőművésze, akinek nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban; ezek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas. Külföldön is számos monumentális állatszobor fűződik a nevéhez: a legutóbbi, az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyom szobra, az Atlanta Falcon, a világ eddigi legnagyobb madárszobra. Itt kerül megrendezésre a 2019-es Super Bowl, Amerika legnézettebb sporteseménye.

 

Szőke alkotásait kutyája, Dante inspirálta, akinek alakja visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művekben található csarnokainak falain. Az egykor Magyarország ipari bölcsőjének számító, a Weiss Manfréd Művek 100 éves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit Szőke Gábor Miklós értelmezte újra. Bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló csarnokok együttese alkotja a Gabor M Szoke Stúdiót, amely tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat.

 

 

181012-14_DANTE XXI_Gabor_M_Szoke_004_700x.jpg

 

 

 

A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A Dante XXI. elnevezés a művész dobermannjának nevére, a XXI. századi, kortárs művészetre és az alkotó XXI. kerületben található csepeli bázisára utal.

 

„Mikor rátaláltam a Csepel Művekben található műtermemre, a Weiss Manfréd Művek, egykoron a magyar ipar bölcsőjének története azonnal rabul ejtett. A hely teremtő erővel bír, itt születettek meg legismertebb hazai és nemzetközi munkáim, innen indulnak útjukra szobraim szárazföldön és vízen át. Mára már az egész utcában pörög a munka, egy jól összeszokott, állandó elitalakulattal.

 

Óriási öröm, hogy stúdióm végre a nyilvánosság előtt is megnyílik és helyszíne lehet egy ilyen összművészeti kortárs programsorozatnak, mint a Dante XXI. A látogatók a tárlatvezetések és nyitott műhely programok keretében nyernek betekintést Dante kutyám inspirálta univerzumomba, itt a Csepel-szigeten, Buda és Pest között, a XXI. kerületben. Büszke vagyok, hogy a CAFe Budapesttel együttműködve, olyan színvonalas XXI. századi művészeket hozunk el, akik tetőtől talpig megtestesítik mindazt, amitől hiszem, hogy izgalmas, sokrétű és tartalommal teli a hazai kortárs művészet” – mondta Szőke Gábor Miklós, a Dante XXI. programsorozat házigazdája.

 

Az esemény október 12-én ünnepélyes nyitókoncerttel indul, ahol Solymosi Vilmos a DJ Bootsie Quartet formációjával lép fel, amely ez alkalomból vendégelőadókkal egészül ki danteista stílusban, Wagner- és Bartók-átiratokkal, indusztriális elemekkel, űrbéli atmoszférával. Emlékezve a csarnok 5 évvel ezelőtti múltjára, az egykori gördeszkás kulthelyre, a Poolra, a nyitány előtt a deszkás papként ismert Zoltán atya szenteli fel a stúdiót egy egyéni performansz keretében.

 

 

 

181013_DANTE XXI_Volkova Sisters_700x.jpg

 

 

Szombat este a Volkova Sisters ad koncertet. A csapat Berger Dalma és Sándor Dániel, az Esclin Syndo szerzőpárosának közös projektjeként indult 2009-ben. Hozzájuk csatlakozott Kovács Gergely gitáros és multiinstrumentalista. Akusztikus és digitális zenéjük, a folk, a cyberpunk és a '80-as, '90-es évek darkwave hangulatát ötvözi. Koncertjeiken a zene és a látvány – melyben fontos szerepet kapnak a személyes intuíciók és a meglepő ötletek – nem létezhetnek egymás nélkül.

 

 

181013_DANTE XXI._VHK 700x.jpg

 

 

 

Ezután a késő éjszakai órákban a 40 éve töretlen népszerűségű zenekar, a Vágtázó Halottkémek játszik. A Grandpierre Attila vezette együttes által képviselt stílus leginkább a pszichedelikus punk, etnopunk, „sámánpunk” vagy „mágikus népzene” kifejezésekkel írható le.

 

A pénteki és a szombati koncerteket megelőzően a látogatók Szőke Gábor Miklós egyórás tárlatvezetésével járhatják körbe a stúdiót, betekintést nyerhetnek a szobrok alkotói folyamatába, megismerhetik Szőke legelső alkotásait és aktuális munkáit.

 

Vasárnap délután ez a program kiegészül inspiráló gyerekprogramokkal: a kicsik színes ólomüvegekből építhetik össze Szőke Gábor Miklós karakteres állatszobrait Pintér Ágnes ólomüvegművész közreműködésével. Ezen kívül kutyamaszkot is önthetnek gipszből, míg a szülők tárlatvezetésen vesznek részt.

 

A három nap gasztro-programokban is bővelkedik: a Lakatos Márk által fémjelzett Pizza 54 jóvoltából egy 54-es Opelből lehet kemencében sült pizzát falatozni. A szervezők ezzel állítanak emléket Magyarország első fatüzelésű mozgó kemencéjének, lényegében az első magyar foodtrucknak, amely az egykori Weiss Manfréd Művekben készült és a Császári és Királyi sereg élelmezésében töltött be fontos szerepet az 1800-as évek végétől.

 

 

 

1810114_DANTE XXI_Wossala _Rozina_700.jpg

 

 

Vasárnap pedig Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely házigazdája kora délutánba nyúló reggelire, Békebeli brunch-ra invitálja a látogatókat, amelynek keretében Weiss Manfréd fénykorának ételei kerülnek korabeli tálalásban egy modern kortárs csavarral az asztalra, megidézve a békebeli magyar piacok és vendéglők hangulatát. A korhű ruhában érkezők egyedi Szőke Gábor Miklós által tervezett dizájntárgyat vihetnek haza.

 

 

1810114_DANTE_XXI._ATREYU_S_HORSE_001_700x.jpg

 

 

A Dante XXI. programsorozatot iamyank, hazánk egyik legkreatívabb zenész-producerének, improvizatív projektje, az Atreyu’s Horse koncertje zárja.  Zenéje zongorára, csellóra, hárfára és elektronikus hangzásokra épül, melyben a modern és klasszikus elemek minimalista előadásban keverednek. Hangzásvilágának köszönhetően igazán bensőséges hangulattal zárul a háromnapos összművészeti fesztivál.

 

Mindegyik programhoz ingyenes buszjáratot biztosít a CAFe Budapest, amelyek Budapest belvárosából, a Városháza Parkból (a 9-es busz megállójából) indulnak Szőke Gábor Miklós stúdiójához (1211, Csepel, Bronzöntő utca 1-8.).

 

A buszjáratokra az adott programhoz kapcsolódó regisztrációs linken lehet helyet foglalni, a koncertekre és a Békebeli brunchra jegyeket a CAFe Budapest oldalán lehet megvásárolni.

 

A Dante XXI. legfrissebb híreit Szőke Gábor Miklós és a CAFe Budapest Facebook oldalán és a művész Instagramján követhetik.