zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Hazánk egyik legkiválóbb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, mely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet.

Trio_photo by Csendes Krisztina_700x.jpg

 

Fotó: Csendes Krisztina

 

 

 

A gitáros zeneszerzői és zenekarvezetői bemutatkozása a True Listener című album, melynek anyagát május 19-én az Opus Jazz Klubban hallhatjuk. A trió vendége ezen az estén Ávéd János szaxofonművész lesz. 

 

„A True Listener még a legkritikusabb hallgatókat is le tudja nyűgözni” – írta Gyémánt Bálint első szerzői lemezről a lengyel LongPlay Rezenje kritikusa. A fiatal gitáros játékát legtöbben Harcsa Veronikával közös duójából, illetve korábban a Bin-Jipből ismerhetik. Tagja a Transform Quintetnek, Indigó zenekarának, játszott Gereben Zita és Sárik Péter több lemezén is. A True Listener az első olyan album, ami 100 százalékban Bálint saját szerzeményeit tartalmazza, az ő ötletei alapján, irányításával jött létre. A tudatosan felépített kompozíciók elsősorban a hangszerek közötti párbeszédre fókuszálnak. A lemezt trió formációjával – Csízi László dobossal és Fonay Tibor bőgőssel – közösen rögzítették. Mindhárman annak az új zenészgenerációnak a tagjai, amely talán minden eddiginél szélesebb kitekintéssel értelmezi újra a jazz hagyományait a kortárs improvizatív zenében, miközben a populáris zene eszköztárát is birtokolja. „A trió az én játszóterem, ráadásul olyan fantasztikus zenészegyéniségek a partnereim, akik képesek a zenei elképzeléseim tökéletes megvalósítására, miközben óriási inspirációt is jelentenek” – mesélte Bálint a közös munkáról.

 

Az album egyik különlegessége, hogy négy dalban a világhírű zongorista, Shai Maestro is közreműködött, aki Izraelből csatlakozott a hármashoz, hogy részt vegyen a felvétel munkálataiban. „A részvétele egy valóra vált álom, hihetetlen alázattal nyúlt a kompozícióimhoz. Nem volt szükség próbára vagy hosszas magyarázkodásra: a jazz nyelvén folyékonyan tudtunk kommunikálni” – emlékszik vissza Bálint.

 

 

 

 

A lemezen a szárnyalóan impresszionista kompozíciókat neoromantikus balladák ellenpontozzák, köztük az Indigo és a címadó True Listener. Ez a fajta sokszínűség és szintézis alapvető jellemzője Gyémánt Bálint pályájának. Klasszikus zenei tanulmánya máig tartó hatásként érhető tetten hangképzésében, technikájában és mentalitásában egyaránt. A másik nagy hatás pedig a jazz, azon belül is kiemelkedik Pat Metheny személye, akinek inspirációjára született a lemezen is hallható Pathway című kompozíció.

 

A True Listener megjelenése óta számos pozitív kritikát kapott a világ minden tájáról, a Fonogram-gálán pedig a 2017-es év legjobb jazz lemezének jelölték. A trió – a lemez címéhez hűen – a koncerteken is figyelmes, nyitott és érzékeny hallgatókat keres, akiket a zenei párbeszéd részesévé tehet. Legközelebb május 19-én az Opus Jazz Klubban lesz erre alkalom, ahol a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb szaxofonosa, Ávéd János is csatlakozik a csapathoz.

 

 

 

Gyémánt Bálint Trio - The Last 100 Meters: https://www.youtube.com/watch?v=JiL3AukEVtc

 

Gyémánt Bálint Trio, vendég: Ávéd János

Opus Jazz Klub, 2018. május 19.

 

Közreműködik:

Gyémánt Bálint - gitár

Fonay Tibor - nagybőgő

Csízi László - dob

Ávéd János – szaxofon

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/388982881575410/

 

További információ:  https://opusjazzclub.hu/koncertek/gyemant-balint-trio-vendeg-aved-janos