zenesz_logo.png



A ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Április 20-án mutatják be Darvas Benedek és Czitrom Ádám a hazai underground előtt tisztelgő lemezét.

 

VL20180321_8849_focuspoint_700x.jpg

 

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

 

 

Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek címmel zenei karikatúra-lemezt készített Darvas Benedek és Czitrom Ádám. Az elmúlt 30 év kultikus magyar underground zenekarait és előadóit megidéző albumot április 20-án, a TRIP hajón, egy rendhagyó, dunai házibuli keretében mutatják be a közönségnek az alkotók.

 

Darvas Benedek és Czitrom Ádám barátsága a régi Gödör Klubban kezdődött tíz, vagy tizenkét évvel ezelőtt. Pirkadatig társalogtak. Az az éjszaka sosem múlt el, ez a párbeszéd azóta is tart. Kocsmákban, koncerthelyszíneken és kerthelyiségekben folytatódik. Nevetnek és nevettetnek, megfigyelnek és elemeznek. Czitrom minden hangot eljátszik egy hangszeren, Darvas viszont minden hangszeren eljátszik legalább egy hangot. Jók együtt. Pár éve olyan szöveg- és dallamfoszlányok írásával kezdték egymást szórakoztatni, amelyek a kedvenceikről jutottak eszükbe. Előfordult, hogy reggeltől estig Víg Mihály-sorokban beszélgettek, máskor Bérczesi Robi kedvenc kajáját próbálták kitalálni. Igyekeztek ilyenkor ideig-óráig a kedvenceik bőrébe bújni. Ebből lett a Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek.

 

Az albumot azért nem hívják paródiának az alkotók, mert nem eredeti dalokat írtak át, hanem saját számokat és szövegeket készítettek az adott előadók stílusában. Párbeszédbe léptek velük, amelyből nem zárták ki saját hangjukat és zenei világukat sem. Azokat a zenekarokat választották, amelyeket a leginkább szeretnek.

 

 

 

 

Az Elkövetlek apró összefüggéseket enged meglátni, az Elkövetlek átrendezi a táncteret. Az Elkövetlek hálószobapop, de nem technikai és pláne nem műfaji értelemben, abból a szempontból inkább, hogy mennyire intim és otthonos. Az Elkövetlek kártyatrükk borfoltos lapokkal, cigarettafüstben érlelt illúzió. Az Elkövetlek 14 pizzaszelet a fasírtos szendvicsek korából, 14 éles kép a 24-es Kodak Gold filmen, antibiotikumhoz a kefír, szívószálhoz a kóla. Egy keveset a klasszikus LP-formátumhoz is hozzátold, szóval kizökkenti az időt. Az underground úgyis időtlen, de – amint az Elkövetlek is mutatja –, mindig időszerű.

 

Az Elkövetlek végigkísér egy tíz (vagy tizenkét) éves barátságot. A lemezt április 20-án, 20 órától a hallgathatjátok végig a TRIP hajón (Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló), ahol bemutatják az alkotók által készített werkfilmet is, amelyben az érintett zenekarok tagjai nyilatkoznak az anyagról és egymásról. Ezt egy kötetlen beszélgetés követi az alkotás folyamatáról (moderátor: Vass Norbert), aztán előkerülnek a hangszerek, és néhány, a lemezről lemaradt dal. Az est házigazdája: Sickratman, az esemény a korszakot megidéző tematikus bulival zárul, amelyet DJ Popdavec celebrál.

 

További részletek az esemény a Facebook-oldalán,

Valamint az Elkövetlek Facebook-oldalán.

A Magyar Nemzet interjúja az alkotókkal.

 

 

Darvas Benedek – Czitrom Ádám: Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek – dallista

 

 

01.     Ellenfényben vergődő (Hiperkarma) 

02.     Kalóztánc (Quimby)

03.     Dunaújvárosi gyűjtés (Csík Zenekar)

04.     Kidőlten (Balaton)

05.     Svung (Neurotic)

06.     Nem én vagyok Adonisz (Bizottság)

07.     Marihoz (Cseh Tamás)

08.     Átutazóban (Kontroll Csoport)

09.     Most hogy (I Love You)

10.     Kitalálom a fertályadat (Kispál és a Borz)

11.     Kakasos nyalóka (Specko Jedno)

12.     Halotti tor (Csókolom)

13.     Váltott szívvel (Trabant)

14.     Antivilág (Európa Kiadó)