zenesz_logo.png



Indigó bemutatkozó, Salt című lemeze az art-pop, a progresszív jazz és az elektronika találkozásából született. Műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti.

 

Indigo_700x.jpg

 

 

Fotó: Csoboth Dina

 

Az énekes-dalszerző Palágyi Ildikó egyedi, érzékeny megszólalását három fiatal hangszeres művész – Gyémánt Bálint, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc – sokoldalú, lendületes játéka teszi teljessé, így lesz ez a március 3-i lemezbemutató koncerten az A38 Kiállítóterében is.

 

Az Indigó Palágyi Ildikó gyermekkori becenevéből vált alkotói névvé, amikor 2015 tavaszán megalapította saját dalait játszó formációját.  A névválasztás a személyes hangvételű dalokra és a projekt céljára, a műfajilag eklektikus, ám mégis egységes zenei lenyomat készítésére egyaránt utal. Indigó 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase fesztiváljára, azóta rendszeresen hallható a hazai klubokban és fesztiválokon. Salt című, debütáló nagylemezét március 3-án mutatja be az A38-on.

 

„A címválasztás – egyben a címadó dal maga – azt mutatja meg, ahogyan a dalszerzésről gondolkodom. Az igazán nagy gondolatörvényekben, érzelemhullámokban időről időre eljön az a pont, amikor érzem, ezt ki kell írnom magamból. Ekkor megnézem, mi is van ott mélyen, próbálok kapcsolódni, belemenni, mígnem a hullámok majdnem elsodornak, hogy a végén kimossák a sót, vagyis a dalt. Ez egy mély önismereti folyamat. A dalaim személyes történetek, viszont úgy gondolom, miután megszületett egy szám, már kevés jelentősége van annak, mi ihlette. Mindenki azt hallja benne, ami neki szól, ami hozzá kapcsolódik, ami a sajátja. Ettől csoda a művészet. A hallgató szűrési folyamata meghatározó és kizárólagos, és remélhetőleg mindenki megtalálja majd a lemezen a saját sószemeit” – meséli Indigó.

 

 

 

 

A felvidéki születésű énekesnő klasszikus énektanulmányai elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg a mesterképzés végzős hallgatója. 2016 óta az ELTE-BGGYK zeneterapeuta képzésének óraadó tanára, ahol Ének pedagógia és improvizáció tárgyat oktat. Zenei képzésével párhuzamosan az ELTE-n gyógypedagógia szakon, azon belül logopédia és pszichopedagógia szakirányokon tanul többek között azért, hogy a logopédiával még komplexebb tudást kapjon az emberi hangot illetően.

 

Egyedi atmoszférájú, érzékeny, ugyanakkor élettel teli zenéje a személyes hangvételű szövegekkel szinte külön világot teremt. A Salt című lemezen Indigó kilenc szerzeménye kapott helyett. Az egyedi zenei utakat jól mutatja az Ávéd János szaxofonművész közreműködésével készült Milk Teeth című szám, ami az ének és a szaxofon izgalmas zenei párbeszédére épül. A Northern Song pedig egy énekhangra íródott többszólamú kompozíció, amelyet Indigó a március 3-i koncerten is looper segítségével fog előadni, játszva az elektronikus effektek adta lehetőségekkel. A lemezbemutatót a Shaibo zenekar vezeti majd fel előzenekarként.

 

YouTube – Indigó: Salt: https://www.youtube.com/watch?v=FHxjQj5xokM

 

 

Felállás:

Palágyi Ildikó ‘INDIGÓ’ – ének, looper

Gyémánt Bálint – gitár

Bartók Vince – basszusgitár

Szabó Dániel Ferenc – dob

 

További információ: https://www.a38.hu/hu/program/indigo-hu-shaibo-hu

Facebook event: https://www.facebook.com/events/560358320975131/

Indigó facebook: https://www.facebook.com/indigo.ildiko/