zenesz_logo.png



A Los Orangutanes ezúttal az Instantban táncoltatja meg a latin zene szerelmeseit.

 

los orangutanes 700.jpg

 

 

Magyarország első számú és talán egyetlen, Kelet-Közép Európában is unikumnak számító latin-amerikai cumbia bulibandája, a Los Orangutanes. A zenekart többek között az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják. A csapat decemberi debütáló koncertjén bebizonyította, ezt a zenét lehetetlen ülve hallgatni, így a házibuli hangulat január 26-án az Instantban is garantált.

 

A cumbia eredetileg egy kolumbiai zenei műfaj, ami közép- és dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre, s mint egy vírus, megfertőzött néhány magyar zenészt is. Így született meg a magyar cumbia, melynek első képviselője a Los Orangutanes együttes, azaz Az Orángutánok. A zenekart Árkosi Szabolcs, Élő Márton, Krecsmáry Zsolt, Iván Tabeira, Herr Attila, Alex Torres, Szarvas Dávid és Pásztor Ákos műfaj iránti rajongása hívta életre.

 

 

los orangutanes_2 700.jpg

 

 

Az „ős cumbiát“ ütőhangszerekkel és furulyákkal játszották.  Egy legenda szerint a 20. század elején egy Argentínába tartó tangóharmonikákat szállító teherhajó elsüllyedt a kolumbiai partoknál, s a víz sok hangszert kimosott a partra, amit a helyiek összeszedtek, és elkezdtek használni. Olyannyira megszerették, hogy a tangóharmonika később a műfaj egyik fő hangszere lett. A negyvenes években a tradicionális hangszereket a kor divatos big band hangzása váltotta fel, s a lemezfelvételeknek köszönhetően a cumbia elkezdett terjedni az egész világon.  A cumbiához azóta mindenki hozzátett egy kicsit a saját kultúrájából, s ma már létezik mulatós, gengszter, hipszter, electro, tradicionális és dub verziója is.

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1753911544914471/

Jegyek: https://tixa.hu/losorangutanes_instant