zenesz_logo.png



A most megjelent lemezen és a koncerteken Baló István szerzeményei hallhatóak, melyekben több zenei irányzat elemei is felfedezhetőek – jazz, rock, népzene, mai modern zene, free – függően attól, hogy mi volt a szerző érzelmi, „képi” szándéka.

 

p4250_700x.jpg

 

 

Fotó: Sós Gábor

 

A Baló Projekt – hosszas előzmények után – 2015 őszén alakult meg, első fellépésük 2015 november 5-én volt. Egy hétre rá – Drienyovszky András (a Szegedi Jazznapok szervezője) jóvoltából a zenekar fellépett a fesztiválon, ahol egyértelműen kiderült, hogy a kijelölt út – megírt részeket párosítani bizonyos keretek között zajló szabad zenével – járható.

 

„Mint ahogy folyó halad a medrében, úgy szeretnénk zenélni, és alkalmanként újra és újra megfesteni zenében megfogalmazott képeinket. Az előadni kívánt darabokhoz igyekszünk kiválasztani azokat az eszközöket, színeket, zenei megoldásokat, melyek a leghívebben tükrözik az adott darab mögött meghúzódó érzést, gondolatot, megtartva ugyanakkor a lehetőséget arra, hogy azok mégis mindig egy kicsit másképpen, de mégis mindig hasonlóan szólaljanak meg” – fogalmaz Baló István.

 

Majd így folytatja: „Ezzel kapcsolatban a magam részéről mindig csak egy gondolat lebegett és lebeg előttem most is: Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelent. (József Attila) Nehéz meghatározni, hogy ez kinek mit jelent, akár az életben, akár a zenében.”

 

 

BalĂł 550x.jpg

 

 

A Baló Projekt nem csak és feltétlenül egy állandó tagokból álló zenekart jelent. A jelenlegi formáció tagjai: Ávéd János és Bacsó Kristóf fúvós hangszerek Pozsár Máté zongora, Ajtai Péter bőgő és Baló István dob, de, az elmúlt két és fél év során volt már vendégünk Grencsó István, Kováts Gergő, Harcsa Veronika és Benkő Róbert is.

 

A lemezfelvétel 2017 júliusában készült a BMC stúdiójában, Szabó Viktor hangmérnökkel (akkor még Ördögh Krisztián szaxofonozott Ávéd János mellett) és 2018 februárjában a Hunnia Records kiadásában jelent meg. Köszönet a BMC-nek és a Hunnia Recordsnak is!

 

 

 

 

 

 

 

A most megjelent lemezen és a koncerteken Baló István szerzeményei hallhatóak, melyekben több zenei irányzat elemei is felfedezhetőek – jazz, rock, népzene, mai modern zene, free – függően attól, hogy mi volt a szerző érzelmi, „képi” szándéka.

 

 

„Ezek a számok olyanok, mint egy-egy forgatókönyv” – egy zenész.

"A téren és időn túli forrásból merített energiákat átadni, hogy az elszálló pillanat egy kicsit szebb legyen, mint az előző volt" – Baló István

 „Köszönöm minden, ebben a munkában résztvevő zenésztársamnak a munkáját, idejét, energiáját, alkotó erejét, segítségét, tanácsait” – Baló István

 

 

 

 

xbalo-project_700x.jpg

 

 

 

A lemezen elhangzó darabok:

 

Menet – ahogy a cím is sugallja: bármilyen menet, akár maga az élet is, melyben a születés pillanatától fogva menetelünk a halál felé, de, a szám megszületésének „ihletője” az a menet volt, melynek során emberek millióit pusztították el, nem is olyan régen.

 

Merengés – csak ülünk, és elmélázunk a dolgok alakulásáról, a fájdalomról, szeretetről, megértésről…

 

Szilánkok – minden, ami széttört, egy cserép, egy álom, egy valóság, egy lélek, egy kapcsolat…

 

Panasz – fájdalmas emlékezés mindazokra, akik ok nélkül lettek áldozatai bármilyen őrült emberi túlkapásnak.

 

Áttetsző – csupán azt próbálja megfesteni, ahogy a felhők mögül kibukik a nap, ahogy a pók szövi a hálóját, ahogy a fehéren áttetszik a fekete.

 

Tisztelet – ez egy ismert zenei formára épül: a blues-ra. Főhajtás egy kultúra kiemelkedő, az időn és stílusokon átívelő kimagasló zenei képviselőire.

 

 

A lemez kapható és hallható:

LEMEZKUCKÓ CD BOLT
1077 Budapest, Király utca 67.

MG RECORDS ZRT.
1097 Budapest, Gubacsi út 30 C II em.

GLASS/HOUSE
1051 Budapest, Sas utca 5.

HANGTÉR GALLERY
1085 Budapest, Mária utca 9

Periferic Records - Stereo Kft.
Budapest, Bartók Béla út 59.

Továbbá:

Spotify – https://open.spotify.com/album/6R8uUrgayChp0VRqqhgm3y
Apple – https://itunes.apple.com/…/foly%C3%B3-a-medr%C3%…/1324237767