zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Franciaországban, Olaszországban és Marokkóban mutatta be Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalok jazz feldolgozásait szeptemberben és októberben a Kodály Spicy Jazz. A zenekar itthon legközelebb november 23-án koncertezik a Muzikumban.

 

KodĂĄly Spicy Jazz_ 700x.jpg

 

 

Fotó: Kilián Zsanett

 

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére külföldön mutatta be dalait a Kodály Spicy Jazz az ősz folyamán. A zenekar, amely Kodály által gyűjtött magyar népdalokat dolgoz fel könnyed, instrumentális jazz stílusban, szeptember 6-án a franciaországi Strasbourgban adott koncertet az Európa Tanács őszi ülésének első napján, a magyar V4 elnökség megnyitására szervezett eseményen. 

 

A zenekar szeptember második felében az olasz fővárosban, Rómában többnapos „utcazenélésbe” kezdett a JazzMobil nevű járművel. A két oldalról nyitott kisbusz az utcákat járta, a belsejét pedig úgy alakították ki, hogy négy zenész és hangszereik kényelmesen elférjenek benne, ugyanakkor a járókelők jól láthassák és hallhassák az elsuhanó produkciót. A JazzMobil különlegessége, hogy idén a Kodály Spicy Jazz zenekar utazott rajta, vagyis a magyar népdalok feldolgozásai játszották a főszerepet a repertoárban. A JazzMobil olaszországi turnéjához a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.

 

 

 

KSJ_700.jpg

 

 

A Kodály Spicy Jazz októberben újra útnak indult, és most először elhagyták Európát. A zenekar ugyanis egy televíziós szereplésnek köszönhetően Afrikába, egészen pontosan Rabatba kapott meghívást, ahol a Marokkói Magyar Nagykövetség október 23-i ünnepségén volt két fellépése Kodály népdalfeldolgozásokkal.

 

A Kodály Spicy Jazz tagjai az utazások között itthon stúdióban dolgoznak az új dalaikon, amelyek várhatóan 2018 elején nagylemezen jelennek meg. A napokban fejezték be a „Túrót eszik a cigány” című népdal jazz feldolgozásának stúdiómunkálatait. A koncertfelvétel tavasszal Németországban, Stuttgartban készült, és a nagylemezre ez az élőben rögzített hangfelvétel kerül majd.

 

A dalhoz egy road movie-jellegű videoklipet készített a csapat rövid, személyes kommentárokkal útban a tavaszi külföldi fellépésekre az ausztriai Linzbe, illetve Stuttgartba.

 

 

 

 

A Kodály Spicy Jazz zenekar egy éve alakult négy profi muzsikus részvételével, akik a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban muzsikálnak. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át 21. századi szempontok alapján, hogy a művek friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz és újra „slágerekké” váljanak. A zenei projektet Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára a Music Fashion Kiadó. A Kodály Spicy Jazz első, online kislemeze februárban jelent meg, rajta az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél feldolgozása. Az online kislemez az ismert internetes felületeken elérhető.   

 

 

 

 

 

A Kodály Spicy Jazz itthon legközelebb november 23-án koncertezik a Muzikumban.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/285733121941943/

 

 

A Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai:

 

Cséry Zoltánbillentyűs hangszerek és hangszerelés
Görögh Dániel trombita, művészeti vezető
Szentgallay György
basszusgitár
Köles Márkdob

 

Bővebben:

https://www.facebook.com/Kod%C3%A1ly-Spicy-Jazz-346050822438031/?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCNieRzv0Uu1R1_BrjWamW0w

http://musicfashion.hu/