zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Színész Bob formabontó előadásban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon: a koprodukciós színházi előadás magyarországi premierje a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2017. április 12-én, 19 órakor lesz az Átrium Film-Színházban.

The Journey  DROM - 650x.jpg

 

 

A Vándorlásra születve (THE JOURNEY / DROM), színházi előadás. (http://journey-drom.com) Eredetileg a Per Aspera (Berlin) által kezdeményezett program, amely a Kulturanova (Újvidék), a RomaTrial (Berlin) és a Pro Progressione (Budapest) együttműködésében valósult meg.

 

A produkció magyarországi premierjének létrehozását a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vállalta. Erre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 12-én, 19.00 órakor az Átrium Film-Színház-ban kerül sor a budapesti Goethe Intézet támogatásával. 

Roma és nem-roma művészek, közösségek koprodukciós színházi programja a Vándorlásra születve (The Journey/Drom), amely a Szerbiából Magyarországon keresztül Németországba vándorló romák történeteit mutatja be. Az egyik szereplő, Horváth Kristóf, azaz Színész Bob a hazai slam poetry közösség közismert alakja. Az előadást április 12-én lehet megnézni az Átrium Film-Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Goethe Intézet támogatásával. Az előadás angol nyelvű, magyar felirattal.

 

Az alkotók három városban tartott művészeti együttlétek során valós, személyes történeteket gyűjtöttek olyanoktól, akik maguk is vállalkoztak az útra, akik közösen keresik az „út közbeni lét” (Ando Drom) művészeti és politikai interpretációját, ideértve a folyamatos küzdelmet a sztereotípiák és a rasszizmus ellen, amelyek Európa minden szegletében szociális, politikai és gazdasági gátat jelentenek számukra.

 

 

Journey2_-kozepen Szinesz Bob_700.jpg

 

 

 

A végeredmény egy olyan előadás, amely a szenzációhajhász tv-show formájában jelenik meg, szembe megy a közönség elképzeléseivel, azzal, hogy milyennek kell lennie egy roma előadásnak. Mindez tele humorral, éppen elegendő káosszal és néhány kivételesen erős jelenettel, amelyek tökéletesen bemutatják, mit jelent ma romának lenni Európában.


Olyan történeteket mesélnek el a művészet erejével, amelyek ritkán vagy soha nem hallhatók. A programmal Európa legnagyobb kisebbségének erősebb reprezentációjáért és megértéséért állnak ki. Céljuk, hogy támogassák egymás jobb megértését, és hogy javítsák a romák helyzetét a politikában és a köztudatban.

 

A Vándorlásra születve (The Journey/Drom) magyar, szerb, román és német, roma és nem roma művészek együttműködése révén jött létre, az egyik szereplő, Horváth Kristóf, azaz Színész_Bob a hazai roma előadó-művészet és slam poetry közösség közismert alakja. Az előadást élő zenével és hangeffektekkel Magyarország egyik leghátrányosabb kistelepüléséről érkezve, a roma fiatalokból álló M&M zenekar kíséri.

 

A program első munkabemutatóját 2016. április 8-án – a Nemzetközi Roma Napon –tartották a berlini Maxim Gorkij Színház stúdiójában, a Gorkij Studio Я-ben, amelyen több mint teltházzal szembesültek. A történetet két „mesélő” moderálja, Brina Stinehelfer, amerikai előadóművész igyekszik a történetet „gyermekmeseként” bemutatni, miközben Branislav Mitrović – aki személyesen is érintett a történetekben – a valóságra fordítja le a mesébe illő elképzelést, amely által a hős lovagból embercsempész, a határőrből ronda troll válik, vagy éppen fordítva.

 

Az előadáshoz kapcsolódóan - április 11- én kísérő programként - beszélgetést szerveznek meghívott előadókkal a témában, illetve az érdeklődők meghallgathatják az M&M együttes koncertjét a 8. kerületi Auróra közösségi térben (Bp. VIII. Auróra utca 11.)

 

 

Részletek és jegyvásárlás: http://www.btf.hu/program?id=83965

 

Részletek az előadásból: https://vimeo.com/194028764

Előzetes: https://vimeo.com/183862702