zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Átjáró - a GÓBÉ zenekar és az OLÁH GIPSY BEATS közös koncertje a Dürer Kertben 2017. március 24-én, 20 órától.

gobĂŠ 700.jpg

 

 

Góbé zenekar

 

 

A 2017-es év egyik legizgalmasabb világzenei találkozójára kerül sor március 24-én a budapesti Dürer Kert nagytermében. Az elmúlt évek két nagy felfedezettje lép színpadra ezen az estén, és közös műsort is adnak.

 

 

A Góbé zenekarban természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei szövetet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RL9lcmW4C3k

 

 

 

 

olah gipsy beats.jpg

 

 

Az Oláh Gipsy Beats projektet Kovács Antal, a Romano Drom vezetője hívta életre. A formáció 2008-ban alakult Olah Gipsy Allstars név alatt, a legnevesebb három magyarországi cigányzenekar vezetője csatlakozott ekkor a Romano Dromhoz. Mostani nevét 2011-től viseli a zenekar, változatlan felállásban. Ebben a formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselőit láthatjuk egyszerre együtt, egy színpadon. Az énekesek: Kovács Antal (Romano Drom), Szilvási István (Szilvási Gipsy Folk Band), Lakatos Béla (Ternipe), Dobi Matild (Ando Drom), Balogh József (Romano Drom) és Tintér Gabriella.

 

Zenéjük egyszerre hagyományos és modern, repertoárjukban a mai napig kis közösségekbe is gyakran játszott ősi dalok mellett a modern nagyvárosi dalok keverednek más országok zenéivel. Az átütő erejű kórus 7 férfi és 2 női tagjának hangzását a hagyományos kanna, kanál, gitár mellett a főként a balkáni zenékből ismert rézfúvósok, akkordion, basszusgitár, dob, és percussion hangszerek egészítik ki. Az Oláh Gipsy Beats No1 című albuma a 2016/2017 évben elnyerte a folk/világzene kategóriában a Gramofon-díjat.

 

A koncert különlegessége, hogy a két különböző világból jövő, de mégis sok mindenben hasonlító zenekar közös programot is bemutat.

 

https://www.youtube.com/watch?v=omzUo8K2srw

 

 

 

Időpont: 2017. március 24., 20.00

Helyszín: Dürer Kert, 1146, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

20.00 kapunyitás

20.30 Góbé zenekar-koncert

21.30 GÓBÉ-OLÁH GIPSY BEATS közös produkció

22.00 Oláh Gipsy Beats-koncert

 

Belépőjegyek elővételben 1.400,- Ft-os áron válthatók a Dürer Kert jegypénztárában, a koncert napján a belépők 1.800,- Ft-ba kerülnek.

Esemény: https://www.facebook.com/events/1832660997005009/