zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Két éve lett a világ legjobb női basszusgitárosa egy nemzetközi versenyen, de itthon még mindig sokan meglepődnek Muck Éva hangszerválasztásán.

 

MÉ_700.jpg

 

 

A 23 éves egyetemista a Born Free című bemutatkozó kislemezén a saját szerzeményeit adja elő, és az is kiderül, vajon számít-e, hogy férfi vagy nő kezében jut főszerephez a basszusgitár. A kislemez megjelenését az NKA és a Cseh Tamás Program támogatja.

 

Első albumán dolgozik Muck Éva, amelynek előfutára a Born Free című online kislemez. A három instrumentális dalban természetesen a basszusgitár kapta a főszerepet. A minőségi, könnyen befogadható zenében felfedezhető a jazz, a pop, a hip-hop, a drum ’n bass és a funk hatása is, ugyanakkor mindegyik szerzeményt áthatja Éva egyénisége.

 

„A címadó Born Free című dalt a szabadságszeretetem inspirálta, ami nagyon jellemző rám. Igazi örömzene, játék a ritmusokkal. Remélem, hogy átjön az a felszabadult hangulat, amit szeretnék átadni. A Bring That Beat Back a fűszer a kislemezen, játék a basszus és a dob között. Többféle stílus hatása érhető benne tetten, ezért némileg összetettebb szerzemény. A harmadik, a Hypnose pedig egy lassabb tempójú, beleülős, elmélázós dal, de itt is figyeltem arra, hogy könnyen befogadható legyen. Tisztában vagyok azzal, hogy rétegzenét játszom, de remélem, hogy a dalaim megtalálják a maguk útját az erre fogékony közönséghez” – mondta Muck Éva basszusgitáros.

 

Muck Éva két évvel ezelőtt nyerte meg a Queen of Strings (Húrok Királynője) című nemzetközi versenyt, amit gitáros és basszusgitáros nőknek hirdettek meg. A fiatal lányt a kategóriájában 900 versenyző közül választotta meg a világ legjobbjának a szakmai zsűri, amelynek tagja volt például Prince egykori női basszusgitárosa, Nik West.

 

 

nw c 2207_700.jpg

 

 

Muck Éva szólózik Nick West koncertjén - Fotó: Sós Gábor

 

 

„Ez a verseny óriási szakmai elismerés volt, hiszen a legnagyobb példaképeimtől kaptam pozitív visszajelzést. Önbizalmat és bátorságot adott ahhoz, hogy a saját szerzeményeimmel is kiálljak a színpadra. Érdekes viszont, hogy itthon sokan még ma is elkerekedett szemmel néznek rám, ha kiderül, hogy lány létemre basszusgitározom. Pedig nincs olyan, hogy férfi vagy női hangszer, és nem számít, hogy kisebb a kezem vagy az, hogy milyen a külsőm. Csak az számít, hogy a basszusgitár kilép a háttérből és kísérőhangszerből főszereplővé válik a dalaimban” – tette hozzá.

 

Muck Éva online kislemeze, a Born Free már elérhető az ismert online felületeken. Az anyag megjelenését az NKA és a Cseh Tamás Program támogatja.

 

Muck Éva zenészcsaládba született, hiszen a szülei Muck Ferenc szaxofonos és Király Éva énekesnő. Amikor a családba megérkeztek a hármas ikrek – Éva és két fiútestvére –, egyértelmű volt, hogy megszerettetik velük a zenét, de a szakmától igyekeztek megóvni őket.  A kis Éva eleinte klasszikus zongorát tanult, majd kamaszkori lázadásból, hirtelen ötlettől vezérelve váltott a basszusgitárra. Hamar kiderült, hogy a szülei nyomdokaiba lép és zenész lesz. Mestere az ország egyik legelismertebb basszusgitárosa, Szappanos György, akitől Éva rengeteget tanult. A Queen of Strings versenyen elért győzelme után a fiatal lány még komolyabban vette a zenét, de közben folytatta az egyetemi tanulmányait is az ELTE-n, ahol tavaly diplomázott. Jelenleg a Corvinus Egyetem mesterképzésének hallgatója. 

 

Egy kis ízelítő Éva játékából:

 

 

 

Bővebben:

http://evamuckbass.com/

https://www.facebook.com/evamuckbass/

https://www.instagram.com/evamuckbass/

 

https://www.youtube.com/channel/UCg81EcJX0sAKs2Rm04Qe3xA

http://musicfashion.hu/