zenesz_logo.png



Dés András, a zseniálisan sokoldalú ütős vezeti fel a témát: a Summertime-on keresztül vizsgálja meg az interpretáció sokszínűségét és szubjektivitását…

 

des_andras 700.jpg

 

 

Andris elképzelése a következő: „A Summertime-on keresztül vizsgálnánk meg az interpretáció sokszínűségét és szubjektivitását, azt, hogy egy-egy dal mennyiben eszköz illetve mennyiben cél a jazz-zenészek számára, és ha marad idő, akkor különböző ritmikai megoldások segítségével illusztrálnám, hogy egy-egy ritmusalap milyen nagy mértékben tudja megváltoztatni egy dal jelentését.”

 

És persze szó lesz bármilyen témáról, amelyet a közönség soraiból vetnek fel.

 

Dés András 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Számos népszerű jazz-együttes tagjaként turnézott Európa-szerte, mint például a Balázs Elemér Group, a Kaltenecker Trió, a Dés László Septet, a Winand Quartet, a Zoltán Lantos Mirrorworld vagy a Lukács Miklós Quintet. Többek között olyan jelentős és világhírű helyszíneken játszott, mint a Carnegie Hall, a Covent Garden, az amszterdami Concertgebouw, a damaszkuszi Operaház, az izraeli Jerusalem Theatre, vagy a 2010-es sanghaji világkiállítás.

 

Ütőhangszeresként közreműködött több mint nyolcvan albumon és számos filmhez, színházi előadáshoz szerzett zenét. Két lemez jelent meg saját neve alatt, az első, az Unquiet Stillness 2009-ben, a második, a Tourist No.1 2014-ben. 2014. novemberében volt a premierje a Szkéné színházban szóló-estjének, a Farkasszemnek.

 

A jazz mellett Dés egyéb zenei stílusokban is otthonosan mozog. Tagja volt Magyarország egyik legsikeresebb popzenekarának, a Jazz+Az-nak, számos népdalénekesnővel is dolgozott, többek között Palya Beával, Szalóki Ágival és az elektronikus világzenét játszó Mitsoura zenekarral.

 

A közreműködés a világhírű kortárs zeneszerző, Eötvös Péter „Music for New York” című művének felvételén szintén meghatározó élmény volt számára, csakúgy, mint a közös zenélés olyan előadókkal, mint Palle Mikkelborg, Frank London, Charlie Mariano, Theodossii Spassov, Randy Brecker, Jack DeJohnette, Gerard Presencer, Iain Ballamy, Huw Warren, Eivind Aarset, Dave Liebman, Eric Truffaz, Wolfgang Muthspiel és Chris Potter.

 

Az elmúlt évek során Dés egyéni ütőhangszeres szettet fejlesztett ki magának, melyen jobb kezével dobosként, a ballal pedig ütőhangszeresként játszik. Számos egyéb kézi ütőhangszert is használ, többek között a magyar kannát és ütőgardont, hangszereket a latin-amerikai tradícióból, vagy keretes dobokat a világ különböző tájairól.

 

 

 

 

 

Időpont: 2017. január 31.  – kedd  20.00 óra

Helyszín: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György u. 4.

Belépődíj: 500 Ft