zenesz_logo.png



2016. november 9-10-én az Experidance Házban került megrendezésre az V. INTERTON Egyetem, ahol a hang-, fény-, színpad és vizuáltechnika iránt érdeklődőknek szánt előadásokat hallgathattak a résztvevők.

 

ie 700.jpg

 

 

 

2016. november 9-10-én az Experidance Házban került megrendezésre az V. INTERTON Egyetem, ahol a hang-, fény-, színpad és vizuáltechnika iránt érdeklődőknek szánt előadásokat hallgathattak a résztvevők. Az előadók között az INTERTON Group munkatársai mellett számos hazai és külföldi szakember is ott volt.

 

Mint azt már megszokhatták a résztvevők, idén is Bogár István, az INTERTON Group marketing menedzsere vezényelte a rendezvényt, aki az érkezési időt követően felkérte Balogh Gézát, az INTERTON Group ügyvezető tulajdonosát, hogy mondja el az V. INTERTON Egyetem köszöntő beszédét. Rögtön ezután szintén Balogh Géza tartott előadást „Minek ez a cirkusz?” címmel. A résztvevők visszaigazolása alapján is egy roppant meglepő és elgondolkodtató előadásról volt szó.

 

 

goertz_700.jpg


Stefan Goertz előadása

 

 

 

Ezt követően első külföldi előadót köszönthették a jelenlévők: Stefan Goertz (d&b audiotechnik) „Zaj. Szennyezés. NOIZCALC” címmel tartott előadást a nagyszabású koncertek hangosításával foglalkozó szakemberek nagy örömére. Az ebédszünetet követően az amerikai illetőségű Crestron előadása következett, „Total Control” címmel. Michal Jakobszy, a Crestron mérnöke mutatta be a vezérléstechnika újdonságait. Majd Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnökének előadása következett „Zeneakadémia – Újra ragyog!” címmel, melyből kiderült, milyen akadályokat kellett leküzdeniük a Zeneakadémia audiovizuális és építészeti felújítása során, milyen megoldásokat használtak, illetve felcsillantott egy, a ház rekonstrukciója során megismert akusztikai érdekességet is.

 

 

zenekadĂŠmia_700.jpg

 

Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnökének előadása

 

 

 

Ezt követően Fleischer Zoltán, az INTERTON Group rendszer értékesítőjének előadása következett, „Nem úszunk az árral!” címmel, melyben betekintést engedett az egri Bitskey Aladár Uszoda speciális hangosítási megoldásába, melynek segítségével nagyon jó beszédérthetőséget sikerült elérni az uszodában. Az első nap utolsó előadását ismét Stefan Goertz, a d&b audiotechnik mérnöke tartotta, „ArrayProcessing - Hova tovább?” címmel. Az előadás végén a résztvevők gyakorlatban, egy élő bemutató keretében is megtapasztalhatták hogyan működik az ArrayProcessing rendszer. Ebben 16 darab T10 line array szelet és 8 darab B4-SUB állt rendelkezésre.

 

 

 

array 700.jpg

 

 

 

A második nap első előadását Ruben Van Goor, a Yamaha mérnöke tartotta volna meg, ám előre nem látott okok miatt váratlanul le kellett mondania az előadást, helyette – az eredetileg tolmács feladatkör ellátó – Horváth Zoltán „ugrott” be, s tartotta meg az előadást. Ez egy nagyon extrém helyzet és nem egyszerű ennyi idő alatt felkészülni egy ilyen komplex előadásra, ezért ezt ezúton is köszönjük Horváth Zoltánnak! Ráadásul a felkészülés olyan alapos volt, hogy egy rendkívül összeszedett és remek hasonlatokkal tűzdelt előadást láthattunk „Újra IT(T)” címmel.

 

Ezt követően Koscsó Ferenc és Csizi Botond (Pro Tech Kft) tartott előadást „Korszerű-e az egyik neves kereskedelmi TV csatorna új híradós műsor díszlete és virtuális stúdiója?” címmel. Hihetetlen technikákat láthattunk, mely magyar szakemberek munkáját dicséri. Megtudhattuk, korszerű-e az a bizonyos híradós díszlet, illetve az amerikai elnökválasztás közvetítésének vizuális világáról is megtudhattunk érdekességeket.

 

Majd beindult az igazi rock and roll – Sajó Tamás, a Music-Sajó Hangszerbolt tulajdonosának előadása következett „Mixssza a jövőbe!” címmel. Tamás élő zenekari produkciók segítségével mutatta be, hogyan segít a QSC TouchMix keverőpult használójának akkor, ha nagyon kevés idő van a beállásra, mégis jó eredményt kell elérni. Köszönet a közreműködő zenészeknek a szenzációs produkciókért és a zenei alázatért, melyet az előadás alatt tanúsítottak: Szilágyi Dorkának, Bűdi Lászlónak, Erdélyi Lászlónak, Horváth Balázsnak, Kiss-Rásztóczki Zoltánnak, Nagy Ferencnek és Schultz Gellértnek.

 

Ezután folytatódott a rock and roll, hiszen Frank Schotman, a High End Systems szenzációs szakembere tartott előadást „Showtime” címmel, melyben Frank bemutatta nagyszabású nemzetközi munkáinak (Coldplay koncert, Olimpia stb.) fénytechnikai hátterét, és ahogy ígérték, tényleg nem voltak tabuk. Kis pihenő után következett az V. INTERTON Egyetem utolsó előadása „Audio. Térben és időben.” címmel, melyet Dr. Huszty Csaba (Entel Kft.) prezentált az érdeklődőknek. Az előadásból megtudhattuk, mi az az auralizáció és annak milyen gyakorlati haszna van. Külön köszönet Dr. Huszty Csabának azért, hogy egy ilyen nehéz témát a lehető legérthetőbben öntött formába, az előadás keretén belül.

 

 

 

szĂźnetben_700.jpg

 

 

Az előadások szünetében a kisteremben az érdeklődők tesztelhették a QSC új passzív hangsugárzó családját, az E sorozatot, illetve a Heil Sound vokálmikrofonokat. A nagyteremben soksávos felvétel segítségével tesztelhették a Yamaha CL, QL és TF keverőpultokat. A High End Systems FullBoar 4 fénykeverő pult egy 65 colos kijelzőre vetített virtuális színpad segítségével volt tesztelhető.

 

Ahogy a rendezvény egyik szünetében egy résztvevő mondta: azért szereti az INTERTON Egyetemet, mert olyan, mintha hazajönne. Ez akár mottó is lehet a jövőre nézve! A hang-, fény- és vizuáltechnika iránt érdeklődők számára legyen olyan ez a rendezvény évről évre, mintha haza érkeznének. A szervezők  azt ígérik, hogy az INTERTON Egyetem alaptézise a jövőben sem változik, vagyis a saját, illetve hazai és külföldi partnereik tapasztalataira támaszkodva hasznosítható tudásanyagot kívánnak átadni.

 

Találkozzunk a következő INTERTON Egyetemen is!

 

INTERTON Group