zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Kézdy Lucáról már több alkalommal írtunk itt, a Zenész hasábjain. Legutóbb a Mini Acoustic World projekt kapcsán, ahol Luca invenciózus hegedűjátéka nagyban hozzájárult a produkció hatalmas sikeréhez.

 

foto Barcsik GĂŠza_700.jpg

 

Fotó: Bugár Máté

 

 

 

Kézdy Lucáról már több alkalommal írtunk itt, a Zenész hasábjain. Legutóbb a Mini Acoustic World projekt kapcsán, ahol Luca invenciózus hegedűjátéka nagyban hozzájárult a produkció hatalmas sikeréhez. Bemutattuk, majd interjút készítettünk Kézdy Luca „alap” zenekarával, a Santa Diver-rel.

 

Az idén 10 éves Santa Diverrel tavasszal a BMC-ben vették fel a 3. lemezüket, melynek keverése most folyik, a megjelenés valamikor a jövő év elején várható. Nyáron felléptek egy belga és egy spanyol jazz fesztiválon, az Alba Regia Feszten és Kapolcson a Harcsa Veronika Udvarban, hogy csak néhány helyszínt említsünk. További koncerteket terveznek a jubiláló Santa Diverrel, és Luca mindeközben újabb és újabb formációkban tűnik fel.

 

Egy dologgal azonban adósak vagyunk Kézdy Lucával kapcsolatban: Szendőfi Péter dobossal létrehozott Sequence formációjának az éve elején jelent meg Thing című lemeze, melynek lemezbemutató koncertjére a Budapest Jazz Clubban került sor. Azóta játszottak többek között A Szabadművelődés Házában, a Fonóban, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, New Yorkban, a White Box-ban, a BMC Opus Klubjában és a Debreceni Jazz Napokon.

 

 

Luca duo_700.jpg

 

 

 

Sequence

 

Szendőfi Péter és Kézdy Luca duója egy egyedülálló kísérleti zenei projekt, rendhagyó formáció, amely egy akusztikus dobfelszerelésre és egy hegedűre épül. Nagy kihívás volt a zenészeknek létrehozni egy olyan repertoárt, amely az egész koncert ideje alatt a közönségnek is folyamatosan érdekes tud maradni, anélkül, hogy bármilyen egyéb más hangszerrel egészülnének ki.

 

 

A koncepció

 

A zenekar célja létrehozni egy előremutató, mind hangzásában, mind tartalmában egyedi anyagot, amely egyaránt ötvözi Péter és Luca zenei világát. Ennek eredményeként zenéjük nagyon dinamikus, sokszínű, tartalmilag és technikailag jól megalapozott, energikus és érzelemgazdag. Zenéjük egyik fő eleme a szabad improvizáció, amely mellett természetesen megjelennek megírt kompozíciók és szerkezetek is. Péter és Luca teljesen más irányokból közelítik meg a zenét, valószínűleg éppen ez a különbség ad speciális színezetet és ízt kreatív, közös munkájuknak. Másrészről: a hegedű és a dob együttes játékának harmóniájához vezető út megtalálásának a nehézsége adja a legerősebb lendületet és energiát a projektbe.

 

 

 

booklet_inside_700.jpg

 

 

 

Zenéjükben a határtalannak mutatkozó kreativitásuk mellett számos technikai megoldást is használnak az elektronika oldaláról.  Luca looper effektet is használ, melyre előre, vagy élőben felvesz különféle szólamokat, ezzel még izgalmasabbá téve a programot.

 

 

 

 

 

 

 

Péter pedig az akusztikus dobfelszerelés mellett egy trigger modult is használ, melyről az akusztikus hangon túl elektronikus hangok, basszus szólamok is megszólalnak. Persze az elektronika csak alárendelt szerepet játszik a rengeteg improvizációt, és spontán megoldásokat előtérbe helyező duó zenéjében.

 

 

 

Ma este

 

Ma – mikor ezeket a sorokat írom – este a Müpa CAFe Sátorban lép fel Kézdy Luca, Ben Neill amerikai trombitással, Huszár Endre dobossal, II. Lengyelfi Miklós basszusgitárossal, Gotthárd Mihály gitárossal, és Gábor Andor ütőssel, a Bartók update 2.0 koncerten.

 

Akit érdekel ennek a kivételes tehetségű hegedűslánynak a játéka, menjen el, hallgassa meg, és meg fogja érteni, miért kezd fogalommá válni a hazai zenében ez a név: Kézdy Luca.

 

 

Kézdy Luca Facebook oldala