zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Candy Dulfer, a világhírű holland altszaxofonos szeptember 16-án a Jazzy Fesztivál keretében Budapesten koncertezik.

 

Candy Dulfer_700.jpg

 

 

 

Candy Dulfert a széles közönség a mai napig a Lily Was Here-rel azonosítja, esetleg ismerik tőle a Pick Up The Pieces feldolgozását, amit azonban nem ő szerzett, hanem az Avarage White Band világsikere volt, valamikor a hetvenes években. Ebből a dalból az elmúlt évtizedek során számos feldolgozás született, de talán egyik sem olyan meggyőző és lendületes, mint a Candy Dulfer féle.

 

Persze mindenkit lenyűgöz, ha egy attraktív szőke hölgy briliáns módon fújja a szaxofont, és eladja a show-t, de azért itt többről van szó, ő tényleg ott van világ legjobbjai között.

 

Édesapja, Hans Dulfer is elismert szaxofonos volt, és neki köszönhetően Candy olyan szaxofonosok zenéjét hallgathatta gyerekként, mint Sonny Rollins, Coleman Hawkins, és Dexter Gordon. Candy már 12 éves korában Rosa King, egy Hollandiában élő amerikai előadó zenekarával játszott, majd némi kitérő után megalakította saját zenekarát a Funky Stuff-ot, ezt a bandát hívta meg Madonna európai turnéjára előzenekarnak. Nem sokkal ezután már Prince zenekarában szaxofonozott. 1990-ben ismerte meg igazán a világ, amikor Dave Stewarttal, a Eurythmics gitáros-producerével felvette a  Lily Was Here c. kompozíciót. Ugyanebben az évben fellépett a Pink Floyddal, első nagylemezét, a Saxualityt Grammy-díjra jelölték. Pályafutása során a funk, az r'n'b, a soul és a smooth jazz legnagyobb képviselőivel játszott Sheila E-től Maceo Parkeren át a Tower of Powerig.

 

 

 

 

 

 

Candyre – elmondása szerint – a Tower of Power, Sonny Rollins és David Sanborn volt talán a legnagyobb hatással. Lehet, hogy ő nem írta be a nevét akkora betűkkel a jazz történetébe, mint példaképe David Sanborn, de már eddig is fantasztikus karriert tudhat maga mögött, és ha ezzel a lendülettel folytatja a klasszikus R&B, a blues, a pop, és jazz ötvözését, a maga sajátos módján, akkor még további csodálatos sikerek várnak rá.

 

Candy Dulfer koncert
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Időpont: 2016. szeptember 16. – 20 óra

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/candy-dulfer-70434