zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Swing Highlights április 30-án 21 órától, a Nemzetközi Jazz Napon a New Orleans Clubban

 fb1271e5-aa60-4c8f-898b-efbea45acbdc.jpg

 

 

 

 

2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította. Az ENSZ tagszervezete azért kiáltotta ki Nemzetközi Jazz Napnak ezt a napot, hogy a műfaj oktatási és kulturális hasznát, demokratikus szellemét felmutassa. Fantasztikusan rövid idő alatt igazi világnap lett belőle, rendre vagy kétszáz országban rendeznek kapcsolódó eseményeket, így 2014-től az UNESCO magyar szervezetének égisze alatt, hazánkban is elindultak a jazz világnapjához kapcsolódó események.

Swing Highlights – azaz „éles megvilágításba” helyezzük a ’30-as évektől napjainkig ívelő swing frivol, fehér inges, dohányfüstös miliőjét. Többek között Ella Fitzgerald, Frank Sinatra dalaival, ezt a hangulatot idézik fel Bolba Éva, Majsai Gábor, Varga Ferenc, Balássy Betty és a Studio11 Ensemble.


Fly Me To The Moon, The Lady Is A Tramp, Makin' Whoopee – úgy izzanak fel a ritmusok, mint a Las Vegas-t jelző tábla a sivatagi napsütésben… A hagyományos swing kompozíciók mellett elhangzik például a Cool, a West Side Story-ból, amely talán a swing kvinteszenciája, Bernstein improvizatív kortárs zenébe hajló megfogalmazásában, de a modern hangszerelés mellett megőrizvén a swingre oly jellemző dallamosságot.

 

 

 

D_CIM20061120020-600.jpg

 

 

Bolba Éva óvodás kora óta színpadon van. Első ízben talán a Studio11 zenekarral lépett színpadra. Később elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakát is, és számos formációval szerepelt ország- és világszerte. A Hot Jazz Band állandó vendég énekese volt hosszú évekig.

 

 

 

 

 

5S4Q6236 (2)_600.jpg

 

 

 

Majsai Gábor első profi együttese a Wastaps volt, funky és soul zenét játszottak, majd több összeállítással végigturnézta Európát. Ezután számtalan produkció és siker: Besenyő Blues Band, BaráTom Jones, és legújabb albuma a Swing és Boogie. Az Öreg járgány szivatóval indul című dala a múlt és jelen értékeit olvasztja össze, és így maradt aktuális.

 

 

 

 kep3058_600.jpg

 

 

 

 

Varga Feri azon fiatal előadók közé tartozik, aki egy népszerű televíziós versenyen tűnt fel, de szemben oly sok sorstársával, az ő sikere tartósnak bizonyult. Köszönhető mindez kimagasló tehetségének, és a zenével szembeni nagy szakmai alázatának.

Balássy Betty jazz énekes, énektanár zenei karrierje 2000-ben indult be, amikor egy Nemzetközi Jazz Énekversenyen I. helyezést ért el. Ezt követően számtalan formációval koncertezett országszerte, képzettségének köszönhetően rengeteg népszerű előadó lemezének, produkciójának közreműködője.

 

 

 

 

studio11.jpg

 

 

A Studio11 zenekar története a közszolgálati rádió égisze alatt 1963-ban indult Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével. A zenekar évtizedeken keresztül meghatározó részese volt a magyar könnyűzene fejlődésének, fontos dalok, produkciók megszületésének közreműködői lehettek.  A több évtizedes művészi tevékenység eredménye tengernyi hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható. A jelenleg művészeti társulatként működő Studio11 Ensemble a különböző összeállításokban formát öltve, a jazz és a könnyűzene valamennyi stílusában mindig is a szabad zenélés útjain jár. 

Rátonyi Róbert – zongora; Barbinek Gábor – harsona; Boegán Péter – dob; Csejtei Ákos - tenor-, szoprán sax, fuvola; Ducsai Szabolcs - trombita; Gátos Iván - szintetizátor; Kalmus Pál - bariton, alt, szoprán sax, b.klarinét, fuvola; Magyar Ferenc – trombita; Nagy Balázs - alt-, szoprán sax, klarinét; Takács Donát - basszus; Tóth Gyula - gitár; Zsoldos Béla - vibrafon, ütőhangszerek.Swing Highlights a Nemzetközi Jazz Napon
Bolba Éva - Majsai Gábor - 
Varga Ferenc - Balássy Betty - 
Studio11 Ensemble


Helyszín: NEW ORLEANS CLUB
Időpont: 2016. április 30. 21 óra
Kapunyitás: 19 órakor
A belépés ingyenes!


Asztalfoglalás: New Orleans Club, 1066 Budapest, Lovag u. 5. 
06 1 269 49 51, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.