zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Új lemezzel jelentkezik Ripoff Raskolnikov, Közép-Európa egyik legeredetibb énekese és dalszerzője

 

ripoff_raskolnikov_photo_2016b_700.jpg

 

 

 

Linzben született, az évek során tiszteletbeli magyarrá avanzsált, zenéjével mégis autentikus módon képviseli az afrikai-amerikai zenei gyökereket. Ripoff Raskolnikovot leginkább ez az egyedülálló sokszínűség emeli ki a kortárs európai zenei életből: míg hű marad az afrikai-amerikai zenei hagyományokhoz, valamifajta elementáris erő húzza Közép-Európához, aminek levegője újra és újra áthatja zenéjét. Dalszerzőként Ripoff leginkább a Tom Waits vagy Bob Dylan által képviselt hagyományt követi, a dalok mentesek minden zenei sallangtól, nyers egyszerűséggel szólalnak meg, hogy arra lehessen koncentrálni, ami igazán fontos: a dalokban elmesélt történetre, és a hallgató számára így megnyíló különös világra. Hiszen dalszerzőként Ripoff nem egyszerűen megkapó, hangzatos sorokat vet papírra, nem puszta slágerek születnek a kezei alatt, hanem egy saját univerzumot hoz létre, egy olyan világot, amelyben a hallgatót ismerős ismeretlenként kalauzolja végig gyűrött fekete kalapjában, elnyűtt zakójában, a hajtókájába tűzött elmaradhatatlan rózsával. Minden dalának ő maga is szerves része, a vagabund, aki bejárta Európát, a mesemondó, aki sosem fogy ki a történetekből, a labanc Tom Waits.

 

A 2012-es Lenin Street után idén tizenkettedik lemezével jelentkezik Ripoff Raskolnikov. Az ODDS AND ENDS című lemezen 12 dal kapott helyet, ezek között éppúgy található a Mississippi Delta múltszázad eleji világát megidéző dal, vagy régi spirituálékat alapul vevő szám, mint Bruce Springsteen energiáját előhívó klasszikus americana. A műfaji sokféleségnek Ripoff egyedi világa biztosít egységet: az olcsó szállodák dohány- és esőszagú világa, aminek Ripoff eredeti és autentikus történetmesélőjévé vált az elmúlt hosszú évek során.

 

A lemezen Ripoff magyar zenekarának  (Nagy Szabolcs – zongora, Varga Laca – basszusgitár, Gyenge Lajos – dob) tagjai mellett olyan vendégművészek is megjelennek, mint az International Blues Challenge 2013-as győztese, Little G Weevil gitáron, a Muzsikás együttesből ismert Éri Péter buzukin, vagy az etno és folk formációkból ismert Herr Attila nagybőgőn.

 

A nagyközönség először 2016. április 2-án a Kuplungban hallgathatja az új lemez dalait egy lemezbemutató koncert keretén belül. A helyszínen a friss lemezhez olyannyira kedvezményes áron (1500 forinttal olcsóbban) lehet majd hozzájutni, hogy aki megvásárolja a kiadványt, gyakorlatilag ingyen látogatja majd a koncertet.

 

Ripoff Raskolnikov

Odds and Ends lemezbemutató koncert

Hely: Kuplung Klub, 1061, Budapest, Király utca 46.

Dátum: 2016. április 2., szombat

Kezdés: 20:00

 

A hazai és nemzetközi színtér zenészei Ripoff Raskolnikovról:

 

Ripoff az egyik legkiválóbb dalszerző, akit valaha hallottam – ezért dolgozom fel mindig a számait! És ehhez még hozzáadódik az erőteljes színpadi jelenléte is. Ezek teszik őt világklasszissá.”

– Ian Siegal (British Blues Awards)

 

Nehéz dolgom van, mit mondjak egy olyan emberről, akit imádok? Szinte már-már férfiatlan, szinte már ciki. Karaktere és zeneisége egy nagyon fontos szimbólikus figura számomra. A valódi vagabund művész útszéli apoteózisa. Puszi Ripi az Isten áldjon meg, hogy vagy nekünk!”

 – Kiss Tibi (Quimby)

 

Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy évek óta ismerhetem Ripoffot, és dolgozhatok vele együtt. Ő egy nagyszerű európai trubadúr, egy valódi énekes, dalszerző és történetmesélő. Hallgassák meg a legújabb lemezét, és egészen biztos vagyok benne, egyet fognak velem érteni. Tartsd csak tovább életben a bluest, testvér!

– Big Daddy Wilson (blues- és gospelénekes)

 

Ripoff miatt kezdtem bluest gitározni, ő az egyik leghitelesebb magyar blues-előadó. A Tilos az Á-s blues generáció számára igazi guru mind a mai napig. Örülök, hogy van módunk Tőle tanulni.”

– Ferenczi György (Ferenczi György és a Rackajam)

 

 

 

 

Webes elérhetőségek:

https://www.facebook.com/ripoffraskolnikovblues

http://www.ripoffraskolnikov.com