zenesz_logo.png



75 éves korában váratlanul elhunyt Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band alapítója.

zenesmeses-vendeg-benko-sandor-original-34140.jpg

 

 

75 éves korában meghalt Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band alapítója. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos kedd este váratlanul hunyt el. A Benkó Dixieland Band alapítója nemzetközileg is elismert zenész volt, közel hatvan évig zenélt aktívan.

 

A Benkó Dixieland Bandet 1957-ben, még középiskolásként alapította. Már a zenekar első albuma aranylemez lett, később többször is körbeturnézták a világot. Bejárták a Szovjetuniót, Lengyelországot, Csehszlovákiát és Kelet-Németországot, a hetvenes évektől Nyugat-Európába is eljutottak. 1971-ben a svájci Montreux-ben elsők lettek a jazz fesztiválon, San Sebastianban 1972-ben közönségdíjat nyertek, a tekintélyes angol Music Week magazin pedig 1976-ban az Év csillagainak választotta őket.

 

A nyolcvanas évektől Amerikában is sikereket arattak: 1982-ben a Sacramentói Jazz Fesztiválon Grand Prix-t nyertek. 1983-ban Az Év nemzetközi jazz zenekara lettek Kaliforniában, 2007-ben George W. Bush az Amerikai Egyesült Államok elnöke kitüntető elismerésében részesítette őket.

 

Benkót két Pro Urbe kitüntetéssel is díjazták, 2006-ban Kossuth-díjat vehetett át, valamint megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét. A művészt az EMMI saját halottjának tekinti.