zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
"A hillstomp boogie lendületes, karakteres és szexi!” Bemutatjuk Redbreast Wilsont és zenekarát, a The Juke Joint Revival-t.

 

maxresdefault_700.jpg

 

 

Sam „Redbreast” Wilsont, a zenekar frontemberét egy hatvanas évekbeli felvételt látván  érte  villámcsapásként az a zenei irányzat, amelyet  igen  eredeti módon jelenleg is képvisel. Az egykori dobos 2010-ben jutott el arra pontra, a Delta blues-zenész,  Bukka White zenéjének hatására, hogy elsajátítsa azokat a régi gitártechnikákat, amelyeket ez a stílus megkövetel.

 

Bukka White-hoz hasonló hatással volt Wilsonra a MOJO magazin által leginnovatívabb, legtehetségesebb és leglebilincselőbb kortárs blues előadónak tartott  Ian Siegal  (BritishBlues Awards)  aki a mai napig is a frontember egyik legnagyobb példaképe, és aki előtt szeptemberben fel is lépett.

 

A  Wilson fejében – a rengeteg  gyakorlással, Európa-szerte bárokban, utcán,  majd fesztiválokon zenéléssel,  szóló fellépésekkel teli időszak  után –  egy évvel ezelőtt született meg  a zenekar ötlete, s nem is lehetett kérdés, mit fognak játszani, az csakis Észak-Mississippi Hill country vidékének hagyományos zenéje lehet, ami annak idején az ún. juke jointokban szólt. Így alakult meg a  Redbreast Wilson and  the Juke Joint Revival, ami a hillstomp boogie stílusában ötvözi a 20-as 30-as évek delta blues zenéjét a 60-as, 70-es évek észak-mississippi-i előadóinak világával.

 

 

 

799014_700.jpg

 

 

A három tagú zenekar (Sam „Redbreast” Wilson – ének, gitár, Nagy Marek – basszusgitár, Danny Bain  –  dob) és Sam szólóban  egyaránt olyan előadók dalaival is színpadra áll, mint például Steve Earle, Bukka White, Robert Johnson, T -Model Ford, R. L. Burnside vagy Junior Kimbrough; az ősz pedig egy EP formájában  saját dalokat  is hoz majd a zenekar életébe.

 

Sam „Redbreast” Wilson, a frontember önállóan is vállal fellépéseket, Ezen alkalmakkor saját dalait, valamint olyan előadók szerzeményeit adja elő gitárral, akik inspirálták őt (Ian Siegal, Tom Russel, Mississippi Fred McDowell, Bukka White) és akiknek a munkássága leginkább kifejezi azt a mély, történelmi és kulturális gyökerekkel rendelkező stílust, amely az ő előadásában, valamint zenekari felállásban is a hangzatos hillstomp boogie nevet viseli.

 

 

 

 

A közelmúlt fontosabb fellépései:

 

Litfass Blues Festival - Németország

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Muzikum, Budapest

Kobuci kert, Budapest /w  Fekete Jenő és a Stoned Combo

Chaplin Café, Biatorbágy /w Ian Siegal


 

Redbreast Wilson web:

https://www.youtube.com/channel/UCaxp8XLW2U-6hXHtH3jxy1A

https://www.facebook.com/pages/Redbreast-Wilson/437973166352695?fref=ts