zenesz_logo.png



B.B. King sokkal több volt, mint egy nagyszerű blues gitáros egy Gibson gitárral és néhány ötletes riffel.

 

BBKing_02092010_700.jpg

 

 

B.B. King blues gitáros, aki az 1940-es évek óta lépett fel és készített felvételeket, tegnap, 89 éves korában elhunyt.

 

A zenész Mississippi álamban született, leginkább Lucille, Sweet Black Angel és Rock Me Baby című dalairól ismerik világszerte, de játszott Eric Claptonnal és a U2-val is. Munkásságát 15 Grammy díjjal jutalmazták, 1987-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

 

B.B. King sokkal több volt, mint egy nagyszerű blues gitáros egy Gibson gitárral és néhány ötletes riffel. Évtizedeken keresztül a fekete rádióadók legnagyobb sztárját ünnepelhették személyében, 1951 és 1992 között 75 R&B slágert készített. King egész életében elkötelezett híve volt a memphisi bluesnak, ugyanakkor a populárisabb zenékre is érzékeny volt. Legjobb felvételei, melyben a soul és a funky elemei is fellelhetőek voltak megmutatták, mire képes a jó blues zene.  King hangja és kissé szomorkás, egyedi szólói, melyeket "Lucille" névre keresztelt gitárján adott elő, változatlanok voltak az elmúlt évtizedek alatt, miközben körülötte minden változott.

 

 

 

 

 

King egészen a közelmúltig aktívan koncertezett, 2012-ben még Barack Obamának is játszott. A legtöbbet 1956-ban lépett fel: abban az évben összesen 342 koncertje volt, Magyarországon három alkalommal volt lehetőségünk gitárjátékát élvezni.